Viisumi ja passi

Tarvitsenko viisumin tai muita matka-asiakirjoja, jos opiskelen ulkomailla?

Kun suunnittelet ulkomailla opiskelua, on tärkeää ottaa selvää vaadittavista paperitöistä ja luvista. Tämä on kenties se tylsin osa ulkomaille muuttamisen suhteen, mutta jotta voit nauttia maassa oleskelusta täysin rinnoin, sinun täytyy huolehtia myös viranomaisasioista. Mitä nopeammin ja huolellisemmin teet kaikki vaadittavat paperityöt, sitä pikemmin pääset aloittamaan jännittävän elämän toisessa maassa!

Saatuasi vahvistuksen opiskelupaikastasi, oli se sitten vaihto-opiskelu tai kokonainen tutkinto, säilytä kopio vahvistuskirjeestä.  Ota sen jälkeen yhteyttä korkeakouluusi ja maan suurlähetystöön selvittääksesi, mitä sinun tarvitsee tehdä voidaksesi asua ja opiskella maassa.

Viisumi ja passi
Tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat voimassa.

Varmista, että viisumi ja passi ovat voimassa

Vaikka opiskelisitkin maassa, jossa viisumia ei tarvita, varmista, että passisi on voimassa. Joissakin maissa passin tarvitsee olla voimassa jopa puoli vuotta maasta lähtemisen jälkeen.

Älä usko myöskään kaikkea, mitä löydät internetistä. Voit joutua vakaviin seurauksiin, jos sinulla ei ole asianmukaista viisumia, huolimatta siitä, mitä internetin keskustelupalstoilla sanotaan. Joissakin maissa opintojen suorittaminen turistiviisumilla ilman asianmukaista opiskeluviisumia voi johtaa sakkoihin tai jopa vankeusrangaistukseen.

On syytä myös muistaa, että viisumi- ja maahanmuuttoehdot saattavat muuttua jatkuvasti. Ota aina selvää kaikkein uusimmista tiedotteista, onko jokin muuttunut edeltävältä vuodelta ja tarvitseeko sinun päivittää tietojasi.

Jos opiskelet Euroopan Unionin alueella, et tarvitse viisumia matkustaessasi Schengen-alueen sisällä. Voit vaikkapa ajaa polkupyörällä Itävallasta Sloveniaan, tai autolla Suomesta Ruotsiin ilman, että sinun tarvitsee anoa viisumia.

Työskentely opintojen aikana

Joissakin maissa on mahdollista olla töissä opintojen ohessa. Se on hyödyllistä paitsi taloutesi kannalta, myös uusien verkostojen rakentamisessa ja kokemuksen kartuttamisessa. Voit jopa saada varmistettua valmistumisen jälkeisen työpaikan jo opiskeluaikanasi!

Esimerkiksi Australiassa ja Suomessa jopa kannustetaan opintojen ohessa työskentelyyn. Useimmissa muissakin maissa olet oikeutettu ainakin osa-aikaiseen työpaikkaan opintojen aikana. Loma-aikoina voit usein työskennellä enemmän. Yhdysvalloissa voit saada myös stipendin muodossa rahaa, jos työskentelet suoraan koulullesi esimerkiksi sen kirjastossa.

Viisumi ja passi ulkomailla opiskeltaessa
Voit löytää osa-aikatöitä vaikkapa yliopiston kirjastosta.

Useimmat tutkinnot sisältävät harjoittelun. Jos harjoittelu on osa opintojasi, et tarvitse uutta viisumia tai oleskelulupaa. On kuitenkin hyvä tarkistaa ehdot vielä harjoittelusi valvojalta tai maahanmuuttovirastosta, jotta et varmasti joudu vaikeuksiin.

Jos olet tutkinto-opiskelija, voit joissain tapauksissa jatkaa oleskeluasi maassa samalla viisumilla jopa vuoden valmistumisesi jälkeen. Tämä kannustaa etsimään työpaikkaa mahdollisimman nopeasti tutkinnon suorittamisen jälkeen.

Lue täältä myös muita vinkkejämme opintojen alkuun.

Onnea opintoihisi!