Turvallisuusvinkkejä

Ensialkuun kampuksesi saattaa tuntua turvallisuuden tyyssijalta, mikä on varmasti suurimmaksi osaksi totta, sillä koulujen turvallisuuteen panostetaan. Nykypäivänä on kuitenkin vaikeaa löytää paikkaa, jossa uhkia ei olisi lainkaan. Vaikka suurin osa ihmisistä onkin hyväsydämisiä ja täysin pahaa tahtomattomia, isoon joukkoon mahtuu aina monenlaisia persoonia.

Opiskelijat voivat joutua näpistelijöiden uhreiksi, sillä heillä on oletettavasti aina mukanaan vähintäänkin älypuhelin, puhumattakaan muusta mahdollisesta kalliista elektroniikasta. Joidenkin arvioiden mukaan joka kolmas opiskelija joutuu pikkurikosten uhriksi, mutta tämä on vältettävissä! Seuraavien vinkkien avulla osaat pitää parempaa huolta turvallisuudestasi.

Vältä kävelyä yksin öisillä kaduilla

Yölliset kävelyretket eivät toivottavasti ole opiskelijan arkipäivää, mutta jos joskus olet ulkona pimeän aikaan, vältä yksin kulkemista. Ryhmässä olet enemmän turvassa, sillä rikolliset eivät hyökkää monen ihmisen kimppuun yhtä herkästi kuin yksinäisen kulkijan. Joissakin kaupungeissa on myös tiettyjä alueita, joilla ei kannata edes päiväsaikaan liikkua yksin: ota siis selvää, millä alueilla liikkumista kannattaa välttää, jotta säästyt vaarallisilta tilanteilta.

Jos kuitenkin kuljet yksin, noudata seuraavia vinkkejä vaarallisten tilanteiden selättämiseksi:

 • Selvitä, miten pääset kotiin. Tee tämä jo etukäteen, etenkin, jos olet menossa kapunginosaan, jota et tunne. Ei ole hyvä, jos huomaatkin, että kaverisi bileistä ei kulje minkäänlaista julkista kulkuneuvoa, kun haluat lähteä kotiin aamuyöllä. Pimeällä kadulla kulkeminen puhelimen karttasovelluksen kanssa on kenties nopein tapa tulla huomatuksi laitapuolenkulkijoiden toimesta. Kalliin puhelimen esilläpito yleensäkin on joissakin paikoissa selvä merkki, että sinulla on jotakin varastamisen arvoista.
 • Turvapilli on hyvä vaihtoehto, jos tiedät, että joudut esimerkiksi työsi puolesta kulkemaan usein myöhään kotiin pimeällä. Jos joku uhkaava lähestyy sinua, pillin korkea ääni herättää varmasti muitakin ja pelottaa uhkailijan pois. Jos pilliä ei ole, käytä ääntäsi.
 • Kuten jo aiemmin mainittiin, pidä arvotavarat piilossa. Älä esittele kalliita kelloja tai koruja, puhelimia tai käsilaukkuasi, äläkä availe lompakkoasi esitellen sen koko sisältöä sivullisille.
 • Pysy hyvin valaistuilla ja kiireisillä kaduilla ja jalkakäytävillä. Vältä puistoja, pimeitä kujia ja alikulkutunneleita, sekä parkkipaikkoja.
 • Pysy varuillasi. Älä puhu samalla puhelimeen, tekstaile tai kuuntele musiikkia.
 • Tarkkaile matkallasi olevia ihmisiä ja mieti vaihtoehtoisia reittivalintoja, jos kohtaat esimerkiksi epäilyttävältä tuntuvan, kadulla hengailevan ryhmän miehiä.
 • Huolehdi, että puhelimessasi on akkua. Hätätapauksessa voit soittaa sillä apua.

Jos ikinä joudut seksuaalisen häirinnän, väkivallan tai muun rikoksen uhriksi, raportoi se poliisille välittömästi ja ilmoita myös koulusi henkilökunnale, jos tapaus on sattunut kampusalueella.

Pidä huolta, että tunnet seuralaisesi

Jotkut yliopistot sallivat myös ei-opiskelijoiden pääsyn kampusalueelle. Suurin osa näistä vierailijoista on harmittomia, mutta jotkut heistä saattavat etsiä heikkoja (ja usein päihtyneitä) opiskelijoita. Pidä huoli siitä, että tunnet ihmiset, joiden kanssa vietät aikaa. On tietenkin mukava tutustua uusiin ihmisiin, mutta älä aseta itseäsi vaaraan oleskelemalla tuntemattomien tai epäilyttäviltä tuntuvien ihmisten kanssa. Älä myöskään lähde kotiin tuntemattomien matkassa.

Kerro suunnitelmasi jollekin

Kerro aina jollekin minne olet menossa ja kuinka pitkään suunnitelet olevasi siellä. Ystävät, perheenjäsenet tai kämppikset ovat hyviä luottohenkilöitä, joille voit jakaa suunnitelmaasi, jotta he osaavat olla huolissaan, jos sinua ei näy. Ei ole koskaan pahitteeksi lähettää viestiä jollekin aina, kun olet päässyt kohteeseen, oli se sitten juhlapaikka tai oma kotisi. Voit myös käyttää ystävä-etsintä-sovelluksia, kuten Find My Friends:iä, joka mahdollistaa sijaintisi selvittämisen, jos sinusta ei ole kuulunut hetkeen.

Opiskeluturvallisuus
Kerro ystävillesi, minne olet menossa!

Tallenna paikalliset hätänumerot

Opettele mieluiten ulkoa, mutta vähintään tallenna kaikki tarvittavat puhelimeesi ja kirjoita ne lisäksi ylös paperille, jota säilytät vaikka lompakossa. Tallenna myös kampuksen yhteystiedot, jotta voit ottaa yhteyttä esimerkiksi meluisia naapureita koskien.

Käytä julkisia kulkuneuvoja turvallisesti

Aina kun olet ulkona, pysy tuntemiesi ihmisten kanssa ja lähde kotiin heidän kanssaan. Jos ette kaikki ole menossa samaan suuntaan, harkitse taksin ottamista. Vaikka se saattaa tuntua kalliilta, jälkeenpäin olet tyytyväinen, ettet lähtenyt harhailemaan tuntemattomille kaduille yksin.

Pidä silmällä myös, minkälaisen taksin kyytiin menet. Lisenssittömiä takseja kärkkyy usein yökerhojen ulkopuolella – älä käytä niitä. Tallenna puhelimeesi kaupungin taksien numero, josta voit tilata auton, jos yhtäkään ei ole näköpiirissä. Jos käytät julkisia kotimatkallasi, istu lähellä kuljettajaa ja valitse junassa tai metrossa vaunu, jossa on jo matkustajia.

Lisävinkki:

Pidä kotimatkaan varattu raha erillään muista. Näin et päädy vahingossa käyttämään sitä tai jos lompakkosi varastetaan, pääset kuitenkin kotiin.

Pukeudu olosuhteiden mukaan

Saattaa tuntua itsestäänselvältä, että kylmällä ilmalla tarvitsee takin, mutta usein yökerhosta lähtijöitä katsoessa huomaa, että tämä viisaus on unohtunut. Tarkista säätiedote ennen kuin lähdet ulos ja ota tarpeen mukaan sateenvarjo ja jos asut alueella, jossa sataa lunta talvisin, et pysty kävelemään kotiin korkokengissä. Vaikka paksu takki voi saada sinut näyttämään vähemmän coolilta, se on pientä verrattuna viikon mittaiseen flunssaan ja lääkärikäyntiin. Useimmilla yökerhoilla ja klubeilla on tavarasäilö, jonne voit jättää tavarasi odottamaan kotiinlähtöä. Ota selvää myös paikallisista pukeutumiskäytännöistä: mikä on hyväksyttävää kotimaassasi, saattaa olla jotain aivan toista muualla. Et varmasti halua vääränlaista huomiota vain pukeutumisesi vuoksi.

Juo kohtuudella

Suurimassa osassa maailmaa alkoholin juominen on osa opiskelijaelämää. Pysyäksesi turvassa myös hieman päihtyneenä, ota oppia näistä neuvoista:

 • Syö jotakin ennen juomisen aloittamista (ja sen aikana). Alkoholin vaikutus on paljon voimakkaampi, jos kehosi ei ole saanut sen päivittäisiä ravintoaineita. Kun syöt hyvän aterian ennen nesteiden nauttimista, vältät myös seuraavan päivän kamalan krapulan.
 • Pysy ystäviesi tai tuntemiesi ihmisten kanssa, kun juot.
 • Juo vettä, älä ainoastaan alkoholia, välttääksesi kehon kuivumisen.
 • Älä painosta itseäsi juomaan alkoholia joka kerta, kun menet ulos. Jos et halua juoda, älä välitä mitä muut sanovat – pysy päätöksessäsi.
 • Älä ota vastaan juomia tuntemattomilta tai epäluotettavilta henkilöiltä, äläkä jätä omia juomiasi vartioimatta. Jos olet unohtanut juomasi valvomatta pitkäksi aikaa, hylkää se ja osta uusi. Jos tunnet olosi epätavallisen huonovointiseksi tai liian humalaiseksi vaikka et ole juonut paljoa, juomasi on voitu huumata. Kerro tästä heti jollekin ja hankkiudu turvalliseen paikkaan.
 • Opettele tunnistamaan, koska on aika lopettaa ja lähteä. Etenkin päihtyneenä tunteet käyvät helposti kuumina ja konfliktit ovat väistämättömiä. Jos osaat vain antaa näiden tilanteiden olla ja kävellä pois, säästyt paljolta. Jos joku kuitenkin vain jatkaa ahdisteluasi, kerro siitä järjestyksenvalvojalle tai muulle henkilökunnalle.
 • Älä epäröi ottaa taksia- vaikka se maksaisi enemmän kuin käveleminen. Pidä huolta turvallisuudestasi ja jos olet liikkeellä kaveriporukalla, jakakaa taksikustannukset!
 • Pidä kotiavaimet valmiina jo ennen kuin olet etuovellasi. Näin pääset sisälle nopeasti, vaikka joku seuraisikin sinua. Varmista myös, että ovi lukkiutuu perässäsi!

Lukitse ovet

Monet opiskelija-asuntolat ovat varkaiden vakiokohteita. Huolehdi siitä, että oman huoneesi oven lisäksi asunnon yhteiset kulkuovet ovat lukittuina silloin, kun niiden pitäisi. Älä jätä ovia lukitsematta edes muutaman minuutin ajaksi, jotta vältyt epämiellyttäviltä vierailta. Myös ikkunat on syytä sulkea huolella, etenkin jos asut pohjakerroksessa.

Älä jätä käteistä rahaa tai mitään kallista lojumaan ympäri huonettasi. Pidä kaikki arvotavarat omilla paikoillaan, mieluusti piilossa katseilta, kun et tarvitse niitä. Jos joudut jättämään asuntosi pidemmäksi aikaa, harkitse arvotavaroiden siirtämistä ystävän luokse tai kassakaappiin.

Odottamattomia vieraita

Älä koskaan päästä tuntemattomia ihmisiä sisälle asuntolaan tai asuntoosi. Vaikka he vaikuttaisivat ystävällisiltä, on parempi pelata varman päälle. Jos et tunne ovikellon soittajaa, kysy ystävältäsi tai kämppikseltäsi, odottaako hän jotakuta tai onko hänelle tulossa esimerkiksi pakettitoimitus. Jos asuintoverisi pitävät juhlia asunnossasi, pidä huoneesi ovi lukossa, jos et halua sinne kutsumattomia vieraita.

Vara-avaimet

Mikäli mahdollista, on aina hyvä idea antaa vara-avaimet jollekin luotettavalle henkilölle, kuten perheenjäsenelle, tai vaihtoehtoisesti säilyttää niitä turvallisessa paikassa. Näin varmistat, ettet jää ulos, vaikka unohtaisit avaimesi. Jos sinulla on tapana unohtaa avaimet usein, harkitse avainketjun tai klipsin hankkimista, jotta voit kiinnittää ne esimerkiksi laukkuusi tai takkiisi.

Lukitse pyöräsi ja autosi

Jos sinulla on polkuypyörä, pidä se aina lukittuna jos joudut jättämään sen pois näköpiiristäsi, vaikka kyse olisi vain muutamasta minuutista. Älä jätä autonavaimia autoon sen ollessa käynnissä, äläkä myöskään jätä polkupyörääsi lukitsematta edes lyhyen kauppareissun ajaksi. Mieti myös parkkipaikkaa: onko se turvallinen? Autoista varastetaan paljon tavaraa ja polkupyörän varastetuksi joutuminen on arkipäivää useimmissa isoissa kaupungeissa. Älä siis jätä mitään arvokasta autoosi kun lähdet, tai myöskään esimerkiksi pyörän koriin tai -laukkuihin.

Pidä omaisuuttasi silmällä

On joskus vaikea muistaa, että myös turvallisilta tuntuvista paikoista varastetaan toisten ihmisten tavaroita. Vaikka olisit hyvin julkisessa tilassa, kuten kirjastossa, kahvilassa tai yliopiston opiskelutiloissa, älä silti jätä omaisuuttasi valvomatta, vaan pyydä aina esimerkiksi ystävääsi pitämään niitä silmällä, jos joudut lähtemään hetkeksi. Jos ketään luotettavaa ei ole lähistöllä, ota omaisuutesi mukaasi. On myös hyvä merkitä nimesi esimerkiksi luentovihkoisi, jotta saat ne takaisin, jos unohdat ne esimerkiksi vahingossa kirjastoon.

Elektroniikka

Kännykät ovat ehdottomasti varastettujen tavaroiden kärkisijalla. Siksi onkin hyvä pitää puhelin jossakin turvallisessa paikassa, kuten laukussa tai taskussa, eikä jättää sitä lojumaa pöydille. Vältä puhelimesi käyttöä eristyksissä olevissa paikoissa, kuten puistoissa, etenkin ilta-aikaan.

Myös kannettavat tietokoneet ja tabletit ovat varkaiden mieleen. Jos kaikki tärkeät tiedostosi, tehtäväsi ja muistiinpanosi ovat jollakin elektronisella laitteella, sen menettäminen voi olla katastrofi. Kanna aina kannettavaasi tai tablettiasi laukussa, piilossa katseilta. Suojaa ne turvakoodeilla ja salasanoilla, kun mahdollista. Joihinkin laitteisiin on myös saatavilla jäljityssovelluksia, kuten Find My Mac, joka auttaa sinua paikallistamaan kannettavasi, jos se on joutunut vääriin käsiin.

Turvallisuus
Elektroniikan varastaminen on yleistä, mutta sinun ei tarvitse joutua sen uhriksi.

Pro Tip:

Älä missään nimessä tallenna salasanojasi tai henkilökohtaisia käyttäjätunnuksia laitteisiisi – jos ne joutuvat varastetuksi, voro pääsee käsiksi aivan kaikkeen.

Raha

Älä pidä lompakkoa takataskussa tai avonaisessa käsilaukussa etenkään kiireisillä kaduilla tai julkisissa kulkuneuvoissa. Jos sinulla jostain syystä on paljon käteistä rahaa, ole erityisen tarkka, ettet esittele sitä kaikille sivullisille. Jos pankki- tai luottokorttisi hukkuu, ilmoita siitä välittömästi pankillesi, jotta kortit saadaan jäädytetyksi heti.

Leikkaa aina vanhat pankki- ja luottokortit sirun ja magneettijuovan läpi, jotta niiden käyttö on mahdotonta. Älä myöskään heitä repimättä pankki- tai luottotietoja sisältäviä papereita roskiin.

Kun olet nostamassa rahaa automaatilta, tarkista ensin, ettei se näytä vilpilliseltä. Jos jokin osa on teipattu kiinni, älä käytä konetta. Automaatteihin on myös mahdollista asentaa laitteita, jotka skannaavat korttisi ja näin varastavat sieltä rahaa. Peitä aina pin-koodisi kädellä kun olet nostamassa rahaa tai maksat kortilla.

Hanki vakuutus

Koti-, terveys- ja tapaturmavakuutus ovat ehdottomia etenkin ulkomailla asuessa. Opiskelijoille on usein tarjolla kaikenkattavia, edullisia vakuutuspaketteja. Vaikka vakuutusmaksujen maksaminen saattaa tuntua typerältä, summa on pieni verrattuna siihen, mitä joudut maksamaan onnettomuuden sattuessa ilman vakuutusta. Joissakin maissa sairaanhoitovakuutus on edellytys hoidon saamiseksi, joten vakuutusasiat kannattaa hoitaa kuntoon heti opintojesi alussa!

Yli puolet opiskelijoista, jotka joutuvat varkauden kohteeksi, eivät omista vakuutusta. Hanki siis sellainen heti ja varmista, että se kattaa kaiken omaisuutesi myös varkauksien osalta.

Muista ilmottaa kaikista onnetoomuuksista ja näpistyksistä heti poliisille, sillä korvaushakemusta varten tarvitset poliisin viitenumeron.

Jos olet opiskelemassa useissa eri kohteissa tai vaihdossa, suosittelemme katsomaan vakuutuksia täältä: World Nomads.

Turvallisuus kotona

Onnetomuuksia voi tapahtua myös kotona. Vaikka se saattaa tuntua siltä kaikkein turvallisimmalta paikalta, on joitakin asioita, jotka sinun pitäisi ottaa huomioon, jotta pysyt kunnossa:

 • Tarkista palovaroittimien toimivuus säännöllisesti. Lain mukaan kaikissa huoneistoissa tulisi olla toimivat hälytysjärjestelmät.
 • Hätätilanteen varalta pidä kaikki uloskäynnit vapaina, äläkä laita niiden eteen esimerkiksi huonekaluja.
 • Selvitä tarkkaan oman kotisi pelastussuunnitelma ja mihin esimerkiksi palosammuttimet ovat sijoitettu.
 • Ole varovainen ruokaa laittaessasi. Yli puolet kaikista tulipaloista saavat alkunsa keittiöstä.
 • Älä polta sisällä. Tumppaa savukkeet kunnolla ja asianmukaisiin paikkoihin.
 • Sulje ikkunat ja lukitse ovet yöksi.
 • Sulje ja ota seinästä kaikki elektroniset laitteet, kun et käytä niitä (myös puhelimen laturi).
 • Pidä arvotavarat poissa näkyviltä.
 • Älä säilytä vara-avainta ennalta arvattavassa paikassa, vaan anna se mieluummin luotettavalle ystävälle tai perheenjäsenelle.

Vaikka useimmat näistä neuvoita vaikuttavat itsestäänselvyyksiltä, monet opiskelijat unohtavat ne silti kiireisen elämänsä pyörteissä. Yritä kuitenkin parhaasi mukaan pitää ne mielessäsi, jotta vältyt haavereilta ja menetyksiltä.

Jos oman kampuksesi turvallisuus mietityttää, käy katsomassa yliopistosi Security Rating sen profiilista Study Advisorylta! Tämä rating perustuu täysin opiskelijoiden omakohtaiseen kokemukseen, joten voit luottaa sen paikkansapitävyyteen!

Me Study Advisorylla toivomme, että opiskelijaelämäsi tulee olemaan täynnä turvallisia, mahtavia kokemuksia!

Lue täältä lisää vinkkejä opiskeluun!