Tulit valituksi korkeakouluun – mitä seuraavaksi?

Oletko saanut varmistuksen, että tulit valituksi hakemaasi korkeakouluun? Onnittelut! Oli se sitten unelmiesi koulu, tai vain yksi monista joihin hait, sinulla on paljon seikkailuja ja työtä edessäsi!

Kun sinut on hyväksytty, seuraavaksi:

Tee päätös

Jos tiedät jo varmaksi, että aiot hyväksyä paikan, hyppää tämän kohdan yli. Valitettavasti kaikki eivät kuitenkaan saa unelmiensa opiskelupaikkaa ensimmäisellä yrittämällä, joten päätöksenteko on hieman hankalampaa.

Mistä tahansa syystä epäröitkin paikan hyväksymistä, tässä on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit helpottaa päätöksentekoa:

Nuku yön yli

Kun olet ensin odottanut jopa kuukausia kuullaksesi päätöksen, sen saatuasi saattaa tuntua siltä, että vastaus siihen pitää antaa välittömästi. Muista kuitenkin, että yhden päätöksen saatuasi muut hakukohteesi saattavat olla edelleen päätöksentekovaiheessa. Jos vain mahdollista, anna hyväksytylle paikalle hieman aikaa ja odota, jos saisitkin myös muita tarjouksia.

Tarkastele tunteitasi, jotka varmasti kulkevat melkoista vuoristorataa. On aivan normaalia tuntea suoranainen tunteiden ryöppy hyväksymiskirjeen saamisen jälkeen, etenkin jos opiskelupaikka on toisessa maassa. Ota muutama päivä vain rauhoittaaksesi ajatuksesi, jotta olet varmasti sinut minkä tahansa päätöksen kanssa. Olet kuitenkin tekemässä päätöstä, joka saattaa johtaa suurimpien unelmiesi toteutumiseen.

Kysy neuvoa

Joskus kannattaa kysyä neuvoa kolmannelta osapuolelta. Se voi olla hyvä ystävä, perheenjäsen tai vaikkapa toinen opiskelija, joka on ollut samassa tilanteessa. Älä epäröi pyytää apua, sillä typeriä kysymyksiä ei olekaan. On parempi pelata varman päälle, kun kyse on isoista asioista. Ota vastaan kaikki mielipiteet: näin saat muodostettua monipuolisen näkökulman valinnoillesi.

Voit myös tehdä näin: Käy katsomassa, mitä opiskelijat ovat sanoneet korkeakoulusta Study Advisoryn profiilissa. Tietokannassamme on yli 12 000 korkeakoulua, ja jo tuhansia arvosteluja, jotka varmasti auttavat sinua päättämään, onko saamasi opiskelupaikka juuri sinun juttusi!

Kun olet tehnyt päätöksesi, ilmoita se

Kun olet päättänyt lopullisesti, minkä opiskelupaikan otat vastaan, ilmoita siitä korkeakoululle.

Korkeakoulut tarjoavat usein hyvin kaiken kattavat ohjeet siihen, miten sinun pitää toimia opiskelupaikan vastaanotossa, joten seuraa näitä ohjeita huolellisesti. Nykypäivänä useimmat korkeakouluhaut tapahtuvat sähköisesti, joten paikan hyväksymiseen saattaa riittää pari klikkausta. Useimmiten hyväksynnän jälkeen on kuitenkin toimitettava vielä joitakin täydentäviä dokumentteja ja mahdollisesti lukukausimaksun takuumaksu. Pidä siis huoli, että selvität kaiken vaadittavan ajoissa.

Kieltäydy paikoista, joita et halua

Aivan yhtä tärkeää kuin hyväksyä haluttu opiskelupaikka, on kieltäytyä niistä, joita et halua. Jos tiedät varmaksi, että et ota vastaan paikkaa, jonka korkeakoulu on sinulle tarjonnut, ota heihin yhteyttä ja kerro päätöksestäsi. Monille tutkinnoille on varasijoja, joten ilmoittamalla nopeasti annat jollekin toiselle mahdollisuuden opiskelupaikkaan ja valmistautumiseen ajoissa.

Älä mieti mahdollisia hylkäyksiä, jos olet jo tullut valituksi

On täysin normaalia, että et saa opiskelupaikkaa jokaisesta hakemastasi koulusta. Älä kuitenkaan jää murehtimaan hylkääviä vastauksia, etenkin jos sinut on jo hyväksytty jonnekin.

Keskity sen sijaan uuteen, jännittävään tulevaisuuteesi ja luota siihen, että olet tehnyt oikean ratkaisun huolimatta siitä, oliko saamasi opiskelupaikka ensimmäisenä toivelistallasi. Aina tulee seuraava päivä ja vuosi, eikä mikään estä sinua hakemasta uudelleen seuraavassa haussa.

Tulit valituksi korkeakouluun! Mitä seuraavaksi?

Varustaudu

Nyt kun sinut on hyväksytty opiskelijaksi, on aika miettiä siihen vaadittavia tavaroita. Tärkeimpiä ovat elektroniset laitteet, kuten tietokone, jossa on kaikki vaadittavat ohjelmistot. Kameralla voit tallentaa muistojasi ja muistitikuilla ja ulkoisilla kovalevyillä siirrät töitäsi helposti laitteelta toiselle. Jos hankit elektronisen lukulaitteen, voit kätevästi lukea e-kirjoja, jolloin sinun ei tarvitse raahata montaa painavaa kirjaa laukussasi.

Kirjoista puheenollen, on hyvä ottaa selvää ajoissa, mitä kirjoja tarvitset kurssiasi varten. Kaikissa yliopistoissa kirjastot eivät tarjoa riittävästi kopioita, jotta voisit luottaa niiden saatavuuteen.

Kun suunnittelet kaikki hankinnat etukäteen, budjetissa pysyminen on helpompaa ja voit seurata, milloin voit saada esimerkiksi hyvän tarjouksen kannettavasta tietokoneesta. Ei ole huono idea tehdä toivelistaa opiskeluita varten: kaikkea ei ole pakko hankkia kerralla, mutta kun olet listannut tarvitsemasi laitteet, tiedät mitkä ovat tärkeimpiä.

Älä pelkää kysyä kysymyksiä

Voi olla, että sinun tarvitsee ottaa yhteyttä suoraan korkeakouluusi valituksi tulon jälkeen. Jos olet epävarma jostakin, kirjoita ylös kaikki mielessäsi pyörivät kysymykset, niin voit kysyä niitä samalla, kun ilmoittaudut opiskelijaksi.

Älä pelkää kysyä, sillä tyhmiä kysymyksiä ei olekaan. Korkeakoulujen henkilökunta on varmasti tottunut vaikka minkälaisiin kysymyksiin ja on heidän työnsä auttaa sinua. Ja jos he eivät osaa vastata, he osaavat ohjata sinut jollekin, joka osaa.

Ole rehellinen. Oli tilanteesi mikä hyvänsä, jos olet jo tullut hyväksytyksi, ei ole syytä peitellä asioita.

Oletko epävarma asunnosta, liikkumisesta tai rahoituksesta? Entäpä sairasvakuutus? Älä epäröi, vaan kysy! Rehellinen tietämättömyyden tunnustaminen on paljon parempi, kuin syöksyä tuntemattomaan epävarmana.

Varaa hieman ylimääräistä aikaa kampukseen tutustumiseen

Harkitse, olisiko sinulla aikaa vierailla tulevalla kampuksellasi ja opiskelukaupungissasi ennen opintojen alkua. Kun olet jo tutustunut ympäristöön etukäteen, opintojen alkaessa et tunne olevasti niin hukassa. Itsevarmuus ainakin siitä, missä mikäkin rakennus sijaitsee, on huima etu, kun kaikki muu ympärillä on uutta ja jännittävää.

Turvaa taloutesi

Jos mietit, miten rahoittaa opintosi, et ole yksin. Onneksi tuhannet muutkin ovat selättäneet tämän ongelman, mikä tarkoittaa, että sinäkin pystyt siihen!

Mikäli opintojen alkuun on vielä aikaa, etsi kesätöitä tai osa-aikainen työ. Säästöjen kartuttaminen ennen opintojen alkua on mainio tapa saada itse opiskeluaika pyhitettyä vain opiskelulle.

Etsi erilaisia stipendejä, tukia ja lainoja. Täytä niin monta hakemusta kuin jaksat! Jotkin stipendit ovat hyvin pieniä, mutta jokainen niistä auttaa ja yhdessä ne voivat muodostaa sievoisen summan. Vaihtoehtoja on kirjaimellisesti tuhansia.

Ole luova! Voit joukkorahoittaa opintojasi esimerkiksi GoFundMe:n avulla, tai etsiä mitä vain vaihtoehtoisia tapoja internetistä!

Tulit valituksi opiskelemaan ulkomaille

Jos tulit valituksi kouluun ulkomaille, älä panikoi. Vaikka se saattaa tuntua yhtä aikaa pelottavalta ja jännittävältä, voimme vakuuttaa, että kaikki on sen arvoista!

Tutustu kulttuuriin

Kun keräät paljon tietoa kohdemaastasi jo etukäteen, kulttuuriin sopeutuminen käy helpommin. Lue tulevan opiskelumaasi kielestä, kulttuurista, ruoasta, tavoista ja liikkumisesta.

Katso videoita, etsi blogeja ja käytä internetin loppumattomia tiedonlähteitä hyväksesi. Pidä mielesi avoinna ja vaikka kuinka tuntuisi siltä, että löydät enemmän pahaa kuin hyvää, muista, ettei mikään ole ikinä täydellistä. Ulkomailla opiskelu on haastavaa, mutta se kehittää sinua globaaliksi kansalaiseksi, joka pärjää työmarkkinoilla erinomaisesti.

Jos tunnet ihmisiä maasta, jonne olet suuntaamassa, ota heihin yhteyttä. He ovat varmasti innokkaita auttamaan sinua kaikkien sisäpiirin koukeroiden selvittämisessä ja kertomaan omia kokemuksiaan.

Tarvitsetko viisumin?

Todennäköisesti kyllä. Tavallisesti korkeakoulujen henkilökunta auttaa sinua jossain määrin viisumin ja oleskeluluvan saamisessa, mutta ei ole haitallista selvittää asioita hieman myös itse.

Kun selvität asioita itseksesi, osaat varmasti uusia kaikki paperityöt myöhemmin, sen sijaan, että tarvitset jonkun tekemään sen puolestasi. Muista, että henkilökunnalla on varmasti kokemusta sadoista vastaavista tilanteista, joten käytä heidän ammattitaitoaan hyväksesi! Heillä on kuitenkin satoja muitakin autettavanaan, joten jos osaat hoitaa oman hakemuksesi itse, säästät paljon vaivaa ja aikaa.

Nauti menestyksestäsi!

Nyt kun olet tullut valituksi ja saanut kaikki käytännön asiat kuntoon – hengähdä. Ota hetki itsellesi ja nauti menestyksestäsi, juhli sitä läheisimpiesi kanssa ja muista nauttia matkanteosta, älä vain päämäärästä!

Lue täältä lisää vinkkejä opiskeluun.