Opiskele ulkomailla – opiskelijoiden kokemuksia

Onko ulkomailla opiskelu sinun juttusi?

Nykypäivän globaalistuvassa maailmassa ulkomailla opiskelu on monelle yhtäläinen vaihtoehto kuin tutkinto omassa kotimaassa. Silti jotkut ovat sitä mieltä, että se on ajan ja rahan haaskausta. Yli kaksi miljoonaa opiskelijaa lähtee joka vuosi suorittamaan opintojaan ulkomaille Euroopan sisällä. Yksinään Kiinasta lähtee yli miljoona opiskelijaa ulkomaille joka vuosi. Ulkomailla opiskelulle on siis varmasti syynsä, kun niin moni on valmis jättämään tutun kotimaansa ja muuttamaan uuteen maahan.

Opiskelupaikan valinta on elämän mullistava päätös: kenen kanssa opiskelet, seuraatko kavereita vai lähdetkö uuteen paikkaan omin päin? Yksi asia on kuitenkin varma: älä pelkää yrittää. Nykypäivänä yhteydenpito kotiin ei ole vaikeaa, kun on Skype, Whatsapp ja Facebook. Vaikka nämä kaikki pettäisivät, voit aina kuluista välittämättä soittaa tai lähettää perinteisen tekstiviestin.

Ota selvää muiden opiskelukokemuksista ja hyödynnä niitä

Mitä vain päätätkin, muista, että on aina mahdollista muuttaa mieltäsi ja varata menolipun sijasta menopaluun. Ulkomaille lähteminen etenkin yksin on pelottava päätös, mutta kuten yleensä kaikessa, muiden selviytymistarinoiden kuuleminen auttaa. Ne, jotka ovat onnistuneesti sopeutuneet kahden maan välillä sukkulointiin, voivat puolueettomasti kertoa, millaista se oikeasti on. Skotlannissa voit joskus luulla, että paikalliset puhuvat englannin sijasta saksaa ja jos olet Brasiliasta, grilliruokien kaipuu voi iskeä nopeasti kaiken uppopaistetun ruoan keskellä.

Lue alta opiskelijoiden kokemuksia ulkomailla opiskelusta ja vakuuta itsesi tarttumaan haasteeseen ja varaamaan menolippu uuteen opiskelukohteeseesi!

Vaihto-opiskelua Brasiliasta

Brasilialainen Pietro suoritti vuoden vaihto-opintonsa Skotlannissa

Pietron kokemus ulkomailla opiskelusta
Pietro opiskeli rakennustekniikkaa Strathclydessä.

Pietro Andrade Pastro

27-vuotta

BA in Tuotanto ja Rakennustekniikka, Federal University of Technology – Paraná, Brasilia

1 lukuvuoden kestänyt vaihto-opiskelu University of Strathclydessä, Glasgowssa

Päätin lähteä vaihtoon hyödyntääkseni Ison-Britannian koulutusjärjestelmää ja oppiakseni uutta eurooppalaisista kulttuureista, mutta myös parantaakseni kielitaitoani. Omasta mielestäni vaihto-opiskelu kasvattaa ihmistä paljon –  sekä akateemisesti, että ihmisenä. Saat niin paljon tilaisuuksia tavata uusia ihmisiä erilaisista kulttuureista ja myös edustaa omaa maatasi vieraassa koulussa.

Itselläni oli myös mahdollisuus matkustaa ympäri Eurooppaa, mikä asetti minut useisiin haastaviin tilanteisiin, joista kuitenkin opin paljon uusia ongelmanratkaisukeinoja.

Kokonaisuudessaan olen sitä mieltä, että ulkomaille lähteminen on erittäin tärkeää jokaisen omalle henkilökohtaiselle kasvulle! Paras asia, joka minulle tapahtui, oli ehdottomasti uuteen kulttuuriin tutustuminen: miten paikalliset elävät, historia ja paikallisten kanssa eläminen ja heidän tapoihinsa sopeutuminen.

Huonoja puolia ulkomailla opiskelusta on vaikeaa löytää – lukuun ottamatta ilmiselvää taloudellista rasitetta. Jos saat rahoitusta tai stipendin omasta kotimaastasi, se auttaa suuresti, mutta myös ilman sitä en usko, että kukaan katuu ulkomaille lähtöä! Kun itse palasin vaihdostani, kaikki katsoivat minua eri tavalla. Olin se, joka oli opiskellut ulkomailla vuoden, oppinut niin paljon uusia asioita ja saanut sujuvan kielitaidon. Kaikki tämä on auttanut minua myös työhaastatteluissa!

Itävallasta kansainväliseksi journalistiksi

Opiskelijoiden kokemuksia opiskelusta Glasgowssa
Titi opiskelee Glasgowssa journalismia.

Titi Layo

21-vuotta

Journalismin, luovan kirjoittamisen ja historian kandidaatintutkinto, 4 vuotta University of Strathclydessa, Glasgowssa

Päätökseni lähteä suorittamaan tutkintoani ulkomaille perustui suuresti tulevaisuuden työmahdollisuuksieni parantamiseen: taito puhua englantia äidinkielen tasoisesti avaa niin monia ovia journalismin maailmassa. Ulkomailla opiskelu on mahdollistanut minulle niin monien uusien paikkojen tutkimisen ja tuonut uutta näkökulmaa maailmaan. Minulle ulkomailla opiskelu on aina ollut enemmän portti koko maailmaan yhden maan sijasta. Skotlannissa opiskelu oli minulle ainoa taloudellisesti mahdollinen vaihtoehto englanninkielisten maiden joukosta.

Siitä asti, kun ensimmäisen kerran kuulin mahdollisuudesta mennä vaihtoon, halusin mennä (en muista tarkalleen koska se oli, ehkä jo yläasteella). Olin ensimmäistä kertaa vaihdossa, kun olin 15-vuotias, enkä ole koskaan katunut sitä.

Olen aina sanonut, että olen addiktoitunut oppimaan uusia kieliä, uusia kulttuureja ja tapoja sekä tapaamaan uusia ihmisiä. Kulttuurien välisten väittelyiden ja keskustelujen käyminen on minulle erityisen arvokasta.

Ulkomailla opiskelu on haastavampaa kuin kotimaassa pysyminen. Monesti olet hyvin yksin, uusien vastuullisuuksien hoitaminen saattaa tuntua haastavalta ja oman talouden hoitaminen uuden sosiaalisen verkon rakentamisen rinnalla ei ole aina helppoa. Lisänä on tietenkin vieraalla kielellä opiskelun haasteet.

Voi olla, että menetät tai ainakin heikennät ajoittain joitakin kotimaassasi olleita ystävyyssuhteita. On vaikeaa pitää yhteyttä entiseen tapaan, kun yhteisiä asioita on vähemmän. Kuitenkin parhaat ystävät säilyvät haasteista huolimatta ja se on ainut, millä on lopussa merkitystä. Kokonaisuudessaan oma kokemukseni ulkomailla opiskelusta on erittäin positiivinen ja en tekisi mitään toisin, jos saisin valita.

Ulkomailla opiskelun etuina ensimmäiseksi huomioisin kielitaidon; olen huomannut, että englannin kielen taitoni on arvokas, sillä olen paljon helpommin työllistyvä vain sen osaamisen avulla. Olen myös saanut erinomaisen tilaisuuden tarkkailla kahden eri Euroopan maan poliittista tilannetta niiden sisältä. Saan toimia sekä kotimaani, että uuden opiskelumaani edustajana, kun vierailen kotimaassani ja päinvastoin. Saan hyödyntää molempien maiden etuja ja palveluita, kuten vaihto-ohjelmia, työmahdollisuuksia ja harjoittelupaikkoja.

Parhaat asiat, jotka minulle ovat tapahtuneet ulkomailla opiskelun ansiosta on ehdottomasti kaikki mahtavat ihmiset, joista olen saanut ystäviä ja tuttuja, mutta myös ainulaatuiset tilaisuudet osallistua järjestötoimintaan, kuten NUS (National Union of Students) ja ennen kaikkea vapauden tunne – teen jotakin saavuttaakseni unelmani.

Tuleva laiva-arkkitehti Malesiasta

Jason Tan Yi Sheng

Jasonin ulkomailla opiskelukokemus.
Malesialainen Jason on viihtynyt Skotlannissa erinomaisesti.

20-vuotias

Maisterin tutkinto laiva-arkkitehtuurissa ja laivanrakennuksessa  University of Strathclydessä, Glasgowssa

Päätin lähteä ulkomaille opiskelemaan kurssini rajoitetun saatavuuden vuoksi: en voinut opiskella sitä kotimaassani. Uskoin myös, että ulkomailla saan paremman koulutuksen kuin kotimaassani.

Aloin suunnitella ulkomaille lähtemistä lukion viimeisellä luokalla, joten sanoisin sen olleen unelmani. Nyt, kun olen jo ulkomailla, olen saanut kokea aivan uudenlaisen kulttuurin ja oppinut olemaan paljon itsenäisempi. Huonoina puolina voisin mainita korkeammat lukukausimaksut ja elinkustannukset, minkä lisäksi joudut olemaan paljon erossa perheestäsi ja vanhoista ystävistäsi.

Asia, jota rakastan eniten ulkomailla opiskelussa on revontulien näkeminen! Ennen kuin tulin Skotlantiin, en tiennyt, että revontulia voi nähdä täältä ja olen aina halunnut päästä näkemään niitä! Kaikkien näiden mahdollisuuksien määrä on uskomaton ja unohtumaton kokemus. Se on ehdottomasti ulkomailla opiskelun etu.

Jalkapallofani Marokosta

Mohamed Amine Belabbes

Aminen kokemuksia ulkomailla opiskelusta.
Marokkolainen Amine opiskelee tietojenkäsittelytiedettä Glasgowssa.

20-vuotias

Kandin tutkinto Tietojenkäsittelytieteessä University of Strathclydessä, Glasgowssa. 

Ulkomaille lähteminen oli minulle ikäänkuin todiste siitä, että ”pystyn siihen”. Olen erittäin kiitollinen vanhemmilleni, jotka mahdollistivat lähtöni toteuttamisen, sillä tiedä, ettei kaikilla ole varaa lähteä ulkomaille. Siksi en voinut antaa oman tilaisuuteni mennä sivu suun.

Olin käyny Britanniassa muutaman kerran lapsena ja jo silloin tein päätöksen, että haluan opiskella siellä. Ajattelin, että ulkomaille muuttaminen antaisi minulle esimakua aikuisuudesta – halusin alkaa huolehtimaan itse omista asioistani ja kokeilla, kuinka vieraassa maassa eläminen onnistuu.

Ulkomailla opiskelu on mahtava tilaisuus tavata uusia ihmisiä erilaisista taustoista ja kulttuureista. Ainoa haittapuoli on perheen ja ystävien näkemisen ajoittainen vaikeus. Mutta uusien ihmisten tapaaminen on mahtavaa!

Minulla on hauska tarina ensimmäiseltä opiskeluvuodeltani, jolloin opetin ranskaa kahdelle skotlantilaiselle tytölle. He kysyivät minulta, olenko kokeillut haggista ja kerroin, että en, enkä edes tiennyt mitä se on. Yhdessä he kertoivat minulle, että se on kolmijalkainen eläin ja jatkoivat tarinaansa kokonaiset 15 minuuttia. Kun pyysin nähdä kuvan tästä eläimestä, he näyttivät Googlen kuvahaun tuloksen ja vasta silloin tajusin, että minua oltiin huijattu. Myöhemmin toinen tytöistä kertoi, että hänen vanhempansa uskottelivat hänelle samaa tarinaa lapsena.