Opas ulkomailla opiskelevien vanhemmille

Mitä tehdä, kun lapsesi haluaa opiskella ulkomailla? – Opas vanhemmille

Me Study Advisorylla haluamme tarjota tietoa paitsi nykyisille ja tuleville opiskelijoille, myös kaikille muillekin, joita koulutus koskee – luonnollisesti myös opiskelijoiden vanhemmille! Etenkin nuoren päättäessä lähteä opiskelemaan ulkomaille myös vanhempien elämä usein muuttuu, ja mieleen saattaa nousta monenlaisia kysymyksiä ja huolia. Tilannetta helpottaaksemme kokosimme joitakin yleisimpiä kysymyksiä, joita useimmat ulkomaille opiskelemaan lähteneiden nuorten vanhemmat pohtivat. Miten on mahdollista olla näkemättä omaa lastaan monen kuukauden ajan? Miten voin auttaa ja tukea ulkomailla opiskelevaa nuorta parhaalla mahdollisella tavalla?

 Mitä jos jotakin sattuu?

Tämä on varmasti yleisimpiä vanhempien mieltä askarruttavia kysymyksiä. Muista, että yleensä ulkomailla opiskelu on nuorelle erinomainen keino oppia pitämään huoli itsestään – ja toisaalta vaikeuksia voi tulla eteen kotimaassakin. Vaikka alku uudessa maassa ja kulttuurissa asettaa varmasti joitakin haasteita, tulee lapsesi varmasti oppimaan nopeasti, kuinka asioida paikallisten viranomaisten kanssa, opiskella vieraalla kielellä ja ymmärtää paikallisia tapoja. Nuoret sopeutuvat nopeasti ja mikä olisi parempi tapa oppia itsenäiseksi, kuin muuttaa toiseen maahan yksin?

Toki on asioita, joilla voit saada mielesi rauhoittumaan. On tärkeää, että kaikki vakuutukset ovat kunnossa, kun lapsesi lähtee ulkomaille. Lisäksi yllätyksiin on hyvä varautua selvittämällä käytännön asioiden hoitamiseen liittyviä seikkoja luotettavista lähteistä jo etukäteen.

Opas vanhemmille

Miksi ihmeessä lapseni haluaa opiskella ulkomailla?! Kotikaupungistammekin löytyy aivan hyvää koulutusta!

Nuoret, jotka haluavat opiskella ulkomailla ovat yleensä kunnianhimoisia ja haluavat uusia kokemuksia. Joskus omassa kotikaupungissa tai edes kotimaassa pysyminen ei vain riitä – ja se on mahtava asia! Ulkomailla opiskelu on ainutlaatuinen ja elämänmullistava kokemus, johon sinun tulisi kannustaa. Lapsesi tarvitsee kaiken mahdollisen tuen ottaessaan ison askeleen elämänpolullaan.

Kun nuori vielä käy läpi kaikkia vaihtoehtoja, mietit varmasti kohteiden turvallisuutta ja kustannuksia. Kannattaa olla mukana hakuprosessissa, niin saat tietää, mihin lapsesi tarkalleen ottaen on lähdössä. Vaihtoehtoja puntaroidessanne kannattaa tutustua opiskelijoiden arvosteluihin Study Advisoryn sivuilla – niistä löydätte paljon arvokasta tietoa esimerkiksi eri opiskelukohteiden turvallisuudesta ja hinta-laatusuhteesta.

Miten pidän yhteyttä?

Jos teknologia ja internetin kautta kommunikoiminen tuntuu sinulle vieraalta, nyt on aika tutustua siihen. Ennen kuin lapsesi lähtee omaisuutensa kanssa toiselle puolelle maailmaa, sopikaa miten pidätte yhteyttä ja varmistakaa, että osaatte molemmat käyttää valitsemaanne yhteydenpitokeinoa. Vaihtoehtoja on nykypäivänä monia: Facebook, Whatsapp, Skype, Snapchat, iCall… valitkaa teille sopivin ja toimivin!

Anna kuitenkin nuorelle tilaa. Älä soita joka ilta puoli kymmeneltä varmistaaksesi, että hän on jo kotona. Jos lapsesi asuu Etelä-Euroopassa, hän on tuohon aikaan vasta syömässä illallista! Jokapäiväinen yhteydenpito saattaa myös vain pahentaa koti-ikävää. Tärkeämpää on siis olla vain aina tavoitettavissa ja silloin tällöin kysyä kuulumisia.

Monet vanhemmat huolestuvat heti, jos eivät saa yhteyttä lapseensa aina halutessaan. Kannattaa kuitenkin muistaa myös rentoutua! Joissakin maissa puhelin- ja internetverkot eivät vain aina toimi yhtä hyvin kuin kotimaassasi.

Lapseni soitti ulkomailta ja itki minulle puhelimessa. Mitä minun pitäisi tehdä?

Ota rauhallisesti. Melkeinpä 99,9 % ulkomailla opiskelevista nuorista itkee ja tuntee koti-ikävää jossain vaiheessa. Jos lapsesi soittaa sinulle ja alkaa saman tien itkeä, se tarkoittaa vain, että hänen tunteensa ovat pinnassa. Asiat eivät todennäköisesti ole erityisen huonosti, eikä sinun luultavasti tarvitse hypätä seuraavaan mahdolliseen lentokoneeseen lohduttaaksesi häntä. Ulkomailla opiskelu on joskus hyvin raskasta – vaikka se antaa paljon, se myös ottaa. Siksi itku tulee joskus helpommin kuin kotona.

Pysy siis tyynenä ja kuuntele mikä lastasi ahdistaa. Jos hän soittaa sinulle, voit olla ylpeä siitä, että olet luotettava henkilö, ja vanhemmille jutteleminen tuntuu lapsestasi luontevalta. Kuuntele, lohduta, ja pyri johdattamaan ajatuksia valoisampiin asioihin.

Opas vanhemmille

Pitäisikö minun mennä käymään?

Ehdottomasti. Lapsesi ulkomaankokemuksen jakaminen on mahtava asia teille molemmille. Unohda ennakkoluulosi ja vieraile jälkikasvusi luona avoimella sydämellä ja mielellä. Älä pelästy, jos keittiössä vilisee torakoita, ihmiset kaduilla ovat töykeitä tai sää on kamala.

Tämä paikka on nyt lapsesi koti ja kokemus. Menkää yhdessä lapsesi lempiravintolaan, tapaa hänen ystäviään ja ennen kaikkea, osoita että olet ylpeä hänestä. Se merkitsee paljon.

Lapseni valmistui ulkomaisesta korkeakoulusta ja haluaa nyt jäädä maahan työskentelemään. Mitä tästä pitäisi ajatella?

Lapsesi valmistui? Onnittelut! Se tarkoittaa, että hän on hyvin lahjakas ja kunnianhimoinen nuori henkilö. Jos hän nyt haluaa pysyä opiskelumaassaan, se on vain mahtavaa! Toki lapsen kaukainen asuinpaikka saattaa aiheuttaa ikävää vanhemmille ja muulle perheelle, mutta kannattaa muistaa miettiä myös asian hyviä puolia. Ehkä lapsesi löysi uudesta maasta elämänsä rakkauden? Tai kenties työtilanne on parempi kuin kotimaassanne?

Kysy itseltäsi: mikä on pahinta, mitä tästä voi seurata? Mieti sitä kunnolla. Jos lapsesi löytää mahtavan työpaikan, se luultavasti tarkoittaa, että hänellä tulee olemaan myös enemmän varaa ja mahdollisuuksia vierailla kotona sinun luonasi!

Opas vanhemmille