Asuminen opintojen aikana

Missä asua opintojen aikana?

Asumisen järjestäminen on yksi tärkeimmistä asioista, jotka sinun on hoidettava opintojesi alussa. Ala selvittää asumisvaihtoehtoja heti saatuasi varmistuksen opiskelupaikasta. Voit kenties asua muutaman ensimmäisen päivän hostellissa ja tarkkailla tarjontaa paikan päällä, mutta on hyvä kuitenkin selvittää ainakin kaikki vaihtoehdot ja hintataso ennen uuteen kaupunkiin saapumista.

Muista, että vuokra ei usein sisällä kaikkia asumiskustannuksia. Edullisessa asunnossa saattaa olla korkeat sähkölaskut tai kaasu-, vesi- tai lämmitysmaksut. Ota siis selvää mitä kaikkea vuokraan sisältyy.

Yleisimmät vaihtoehdot ovat korkeakoulun tarjoama asuntola, yksityinen opiskelija-asuntola tai yksityisten markkinoiden asunnot. Google ja oman koulusi henkilökunta ovat hyviä paikkoja aloittaa asuntotarjonnan selvittäminen.

Harkitse ennen päätöksen tekemistä myös, minkälaisessa asunnossa voit asua onnellisesti. Etsi seuraavista vaihtoehdoista omanlaisesi ja aloita etsintä heti!

Asuminen opintojen aikana
Aloita asunnon etsiminen heti opiskelupaikan varmistuttua!

Oma huone soluasunnossa

Asut omassa huoneessasi, mutta jaat asunnon yhteiset tilat yhden tai useamman henkilön kanssa. Tämä on kenties yleisin opiskelijan asumismuoto, minkä lisäksi vuokrat ovat usein kaikki kustannukset kattavia. Tässä vaihtoehdossa et koskaan ole yksin, mutta saat kuitenkin omaa rauhaa huoneessasi.

Jaettu huone

Erityisesti Pohjois-Amerikassa on melko yleistä jakaa huone toisen opiskelijan kanssa. Tämä voi osoittautua yhdeksi kaikista halvimmista vaihtoehdoista ja bonuksena voit saada uuden parhaan ystävän, jonka kanssa jakaa kaikki opiskeluajan ilot ja surut. Toisaalta, jos itse haluat bilettää joka ilta ja huonekaverisi sattuu olemaan hiljainen lukutoukka – tai toisin päin – on kenties parempi harkita muita vaihtoehtoja.

Asuminen omassa asunnossa

Yksiö voi olla oma opiskeluajan linnasi. Tämä asumismuoto on hyvin yleinen erityisesti Pohjois-Euroopassa, missä nuoret muuttavat pois kotoa nuorina. Hyvänä puolena on tietenkin täysi itsenäisyys ja rauha, mutta toisaalta tämä asumismuoto saattaa välillä osoittautua yksinäiseksi.

Yksin asuminen ei aina ole myöskään kallista: pienissä suomalaisissa kunnissa yksiön omalla saunalla voi saada vuokrattua alle 300 eurolla! Jonotusajat näihin asuntoihin voivat olla pitkiä, mutta ne ovat sen arvoisia. Suurkaupungeissa yksin asuminen ei usein tule kyseeseen.

Asuminen opintojen aikana
Suurissa kaupungeissa opiskelijat yleensä asuvat kimppakämpissä tai asuntoloissa.

Asuminen isäntäperheen kanssa

Vaikkakin isäntäperheen luona asuminen on yleisintä yläaste- tai lukioajan vaihdon aikana, sitä voi harkita myös toisen asteen opintojen vaihtoehdoksi. Yksityisyyttä tuskin on liikaa, mutta saat varmasti hyvän perehdytyksen paikalliseen kulttuuriin ja koti-ikäväkin pysyy helpommin loitolla, kun ympärillä on perhe.

Asuminen kotona

Etelä-Euroopassa on yleistä, että opiskelijat asuvat vanhempiensa kanssa aina maisteriksi valmistumiseen asti. Älä siis ylläty, jos saat selville uusien ystäviesi asuvan edelleen vanhempiensa kanssa, tai ehkä jopa isovanhempien! Ottaen huomioon nykyisen maailman taloustilanteen, kotona asuminen ei ole ollenkaan hassumpi vaihtoehto.

Asuminen sisar- tai veljeskunnassa

Olet varmasti joskus nähnyt niitä hulluja Hollywood-elokuvia, joissa opiskelijat muuttavat yliopistoon ja asuvat sisar- tai veljeskunnissa ja juhlivat toogat päällä harva se ilta? Todellisuus ei ole ehkä niin mahtipontinen kuin elokuvissa, mutta sisar-tai veljeskunnat ovat ehdottomasti mielenkiintoinen ja erilainen vaihtoehto. Löydät varmasti uusia ystäviä ja samanhenkisiä opiskelijoita, minkä lisäksi voit asua täysihoidolla.

Asuminen opiskeluaikana