21 tapaa välttää stressiä opinnoista

Opiskeluaika saattaa olla elämäsi parasta aikaa: elämä korkeakoulussa ja kampuksella antavat sinulle mahdollisuuksia tavata uusia ihmisiä, oppia uusia asioita ja saada runsaasti kokemuksia ja pitää hauskaa!

Vaikka jotkut ovat aivan innoissaan opiskelijaelämästä, toiset kokevat sen stressaavaksi. Opiskelijana voi joskus tuntua siltä, että sinun pitää jatkuvasti saavuttaa jotakin ja tehdä suunnitelmia tulevaisuudelle. Rentoutumisen sijaan lomat saattavat kulua harjoittelun suunnittelussa tai suorittamisessa CV:n parantamiseksi, tai osa-aikaisia töitä tehdessä rahan saamiseksi. Jos et ole varovainen, liian kiireinen tahti johtaa loppuun palamiseen. Havaitse opiskeluihin liittyvä stressi  ajoissa ja opi, kuinka selättää se.

Kuinka hallita stressiä opintojen aikana?

Ota neuvoa näistä vinkeistä ja anna stressin olla historiaa. Muutamilla yksinkertaisilla muutoksilla teet elämästäsi helpompaa!

21 tapaa välttää stressiä opinnoista
Opiskelun ei tarvitse polttaa sinua loppuun!

Hallitse talouttasi

Korkeakouluopinnot ovat usein elämäsi kalleimmat opinnot lukuvuosimaksuineen, kirjoineen ja ilmoittautumismaksuineen. Jotkut opiskelijat käyvät osa-aika työssä opintojensa ohessa helpottaakseen taloudellista taakkaansa, mutta joskus voi olla vaikeaa löytää tasapaino opintojen ja työnteon välillä. Työnteon ei saa antaa viedä liikaa aikaa, parempi on esimerkiksi selvittää, jos voisit saada stipendin kattaaksesi joitakin kuluja. Myös Study Advisory tarjoaa stipendejä, käy lukemassa lisätietoa täältä!

Vältä koti-ikävää

Välimatka sinun, kotisi ja perheesi välillä voi aiheuttaa stressiä. Nautit ehkä uudenlaisesta vapaudestasi, mutta ajoittain koti-ikävä iskee, kun tajuat, että oletkin aivan yksin vastuussa kaikesta. Valmistaudu jo etukäteen siihen, että korkeakoulussa olet omillasi – se antaa sinulle positiivista energiaa ja lievittää stressiä. Vanhetessaan jokaisen täytyy kohdata elämän tielle asettamat haasteet. Sinäkin selviät niistä, kunhan muistat, että sinulla on aina tukijoukkoja koulussa ja kotona!

Vietä aikaa kämppiksien kanssa

Asuntolassa voit joutua jakamaan huoneen toisen kanssa. Tilanteeseen sopeutuminen vie jonkin aikaa, mutta yritä suhtautua siihen positiivisesti ja antaa itsellesi tarpeeksi aikaa ymmärtää asuinkaverisi tapoja. Kun aikaa kuluu, alatte varmasti tutustua toisiinne ja ehkä viettää aikaa yhdessä! Huomaat, että joskus on mukavaa, kun ei ole aivan yksin vaan voi jakaa kokemuksensa toisen kanssa – tai ehkä jopa matkustaa ympäri maailmaa!

21 tapaa välttää stressiä opinnoista
Vietä aikaa kavereidesi kanssa ja matkusta, se rentouttaa.

Uusia ystäviä

Uusien ystävien saaminen on taito, joka jokaisen tulee oppia ollakseen tyytyväinen ympärillään oleviin ihmisiin. Tutustu opiskelukavereihisi ensimmäisestä päivästä lähtien. Uusien ystävien ja sosiaalisten verkostojen rakentaminen auttaa sinua tulevaisuudessa ongelmien ratkaisussa ja tarjoaa väylän purkaa tunteita hankalissa tilanteissa. Älä jaa ainoastaan negatiivisia kokemuksiasi kavereiden kanssa, vaan kerro myös kaikesta hyvästä, mitä elämässäsi tapahtuu!

Koulumenestys

Hyvien arvosanojen tavoittelu on yksi suurimmista stressinaiheuttajista. Koska arvosanat rakentavat tulevaisuuden urapolkuasi, paine pärjätä hyvin on suuri. Välttääksesi tämän paineen, käytä aikaa aivan perusteiden oppimiseen. Yritä aina etsiä tietoa myös muualta kuin yhdestä kirjasta ja Wikipediasta ja sovella oppimaasi käytännönläheisiin asioihin!

Kilpailu

Kilpailu opiskelijoiden keskuudessa on arkipäivää. Yritä hyödyntää kilpailuhenkisyyttä löytääksesi omat vahvuutesi ja taitosi. Kun suhtaudut asiaan positiivisesti, opiskelijaelämäsi on paljon stressittömämpää ja hauskempaa. Tottakai sinun pitää työskennellä kovasti saadaksesi hyviä arvosanoja, mutta älä murehdi niistä liikaa – muista pitää hauskaa, koska elät opiskeluaikasi kuitenkin vain kerran!

Sosiaalisen elämän tasapaino

Uudenlainen vapaus muutettuasi pois vanhempiesi helmasta saattaa vahingoittaa opintojasi, jollet kontrolloi sosiaalista elämääsi jonkin verran. Korkeakouluissa on niin paljon tehtävää, mutta jos osallistut kaikkeen vapaa-ajantoimintaan, opintosi tulevat kärsimään varmasti jossakin vaiheessa. Yritä ainakin välillä irrottautua sosiaalisesta mediasta, sähköpostista ja puhelimesta. Vaikka sosiaalisoituminen on hauskaa, sitäkin voi olla liikaa. Uusien kavereiden ja yhteyksien saaminen on osa opiskelijaelämää, mutta ei sen ainoa puoli. Huolehdi siitä, että olet joskus myös itseksesi ja opit tuntemaan itsesi läpikotaisin.

21 tapaa välttää stressiä opinnoista
Ysävien kanssa kaikki tuntuu helpommalta.

Ole järjestelmällinen

Korkeakoulussa kukaan ei ole enää neuvomassa sinua. Sinun pitää olla vastuussa omista valinnoistasi, kenties ensimmäistä kertaa elämässäsi. Opettele alusta asti priorisoimaan asioita ja älä pelkää kysyä apua, jos sitä tarvitset. Varaa hieman enemmän aikaa opiskelun ja vapaa-ajan aikataulujen suunnitteluun, kuin aiemmin – se kannattaa!

Vältä laiskoittelua

Laiskottelu vain lisää työtaakkaasi lopulta. Se voi myös vaikuttaa jokapäiväiseen elämääsi; työn ja unen laatuun ja mielialaasi. Ajan tehokas käyttökin on taito – kun suunnittelet etukäteen, työ- ja vapaa-aika sujuvat stressittömästi.

Tunnista rajasi

Kukaan ei ole rajattomilla energiavarastoilla varusteltu robotti. Aika, energia, taidot ja tiedot ovat kaikilla rajalliset ja on tärkeää, että opit tuntemaan omat rajasi näiden suhteen. Näin voit työskennellä mahdollisimman tehokkaasti ja asettaa itsellesi realistisia tavoitteita. Mikään ei aiheuta enempää stressiä kuin itsensä ajaminen kohti tavoitteita, joita ei voi saavuttaa.

Ole realistinen

Tunnista omat stressisi aiheuttajat, jotta voit ratkaista ne. Jos mielesi jatkuvasti kertoo sinulle, mitä sinun pitäisi saavuttaa, mitä sinun pitäisi olla ja mitä sinun ei pitäisi tehdä, voi tuntua siltä, ettet saavuta koskaan tavoitteitasi. Tämä lisää stressitasoja suuresti. On erittäin tärkeää, että osaat asettaa realistisia tavoitteita, jotka on mahdollista saavuttaa.

Nuku riittävästi

Opiskelijat, jotka eivät nuku riittävästi, kokevat myös enemmän stressiä. Nukkuminen on tärkeää: se ei ainoastaan lataa akkujasi, vaan myös parantaa vastustuskykyäsi. Univaje voi aiheuttaa monia psyykkisiä ja fyysisiä ongelmia ja pahentaa stressiä. Ajattelu, vastauskyky ja tilanteiden hoitaminen vaikeutuu. Huolehdi siis siitä, että saat ainakin kahdeksan tuntia unta jokainen päivä ja pyri pitämään unirytmisi suhteellisen säännöllisenä.

Syö hyvin

Tasapainoisella ja terveellisellä ruokavaliolla on suuri positiivinen vaikutus stressitasoihin. Vältä roskaruokaa, joka sisältää paljon sokereita ja rasvaa, jotka eivät tee muuta kuin kertyvät elimistöösi ja kasvattavat hormonaalista stressiä. Erilaisten piristävien ruokien kohtuudessa pitäminen on myös kannattavaa, koska nekin vaikuttavat kehon stressitasoihin negatiivisesti. Sen sijaan syö paljon ruokaa, joka sisältää runsaasti kuitua ja on vähärasvaista. Ne vähentävät turvotusta ja auttavat sisältäpäin sinua tuntemaan olosi hyväksi!

Hedelmät ja c-vitamiinipitoiset mehut ovat myös hyviä vastustuskyvyn ylläpitäjiä ja ovat erinomaisia välipaloja. Aamiaista ei kannata jättää koskaan väliin – se on päivän tärkein ateria! Vaikka olisit kuinka kiireinen, mieti itse tehdyn ruoan etuja. Paitsi että tiedät tarkalleen, mitä se sisältää, ruoanvalmistusprosessi on myös terapeuttista. Syö monipuolisesti ja kehosi kiittää!

Liiku

Liikkuminen auttaa sinua purkamaan ja käsittelemään asioita. Kun urheilet, kehosi tuottaa endorfiinejä, joiden on todettu kohentavan mielialaa! Intensiivinen rasitus ainakin kerran viikossa tai puolen tunnin kävely joka päivä vähentää stressiä jo huomattavasti. Usko tai älä, kaikkien olisi hyvä myös kokeilla joogaa. Se ei ole vain naisille tai hipeille, vaan auttaa kaikkia yhtä tehokkaasti rentouttamaan paitsi kehoa, myös mieltä. Mutta miten haluatkin liikkua, tee sitä säännöllisesti – myös silloin, kun tuntuu, ettei siihen ole energiaa tai aikaa.

Meditoi

Saattaa kuulostaa helpolta, mutta kokeile istua kymmenen minuuttia hiljaa äläkä takerru tänä aikana yhteenkään ajatukseen, anna niiden vain virrata ohi. Olet tehnyt helpon meditaatioharjoituksen, joka auttaa sinua keskittymään paremmin ja rauhoittamaan mielesi. Jos et ole koskaan kokeillut meditaatiota, nyt on aika antaa sille mahdollisuus!

Kohtele itseäsi hyvin

Kiitä itseäsi kaikesta hyvästä, mitä teet. Ole itsellesi armollinen, vaikka asiat eivät aina menisi suunnitelmien mukaan. Muista, että aina kaikki ei ole vain sinusta kiinni, vaan asioita tapahtuu myös sinusta riippumatta. Jos olet jatkuvasti stressaantunut liian nopeasti lähestyvistä deadlineista, älä rankaise itseäsi vaan yritä oppia. Ehkä seuraavan tehtävän kanssa voisit aloittaa aiemmin? Asiat vaikuttavat usein pahemmilta kuin ne oikeasti ovat. Kaikesta voi löytää jotakin positiivista ja on tärkeää, että rakastat itseäsi. Muuten et voi rakastaa ketään muutakaan.

21 tapaa välttää stressiä opinnoista
Älä ole liian ankara itsellesi. Ota taukoja ja aikaa omille ajatuksillesi.

Pidä taukoja

On tärkeää pitää taukoja päivän mittaan. Itse asiassa on hyvinvointisi kannalta olennaista, että vietät aikaa poissa työpöytäsi ääreltä. Joten kun pidät taukoa opiskelusta, vietä aikaa ulkona, musiikkia kuunnellen tai vain istu hiljaa rauhoittaaksesi mielesi hetken ajaksi. Jos tunnet olevasi stressaantunut, rauhoittavan musiikin kuuntelu voi auttaa. Pienet tauot ovat hyväksi, mutta vielä parempia ovat säännölliset, pidemmät tauot. Miten olisi esimerkiksi viikonloppuloma? Pienet tai pidemmätkin matkat loma-aikoina parantavat kenen tahansa mielialaa!

Lopeta tupakointi

Jotkut ihmiset tupakoivat tunteakseen itsensä rentoutuneeksi, mutta itseasiassa monet tutkimukset ovat osoittaneet, että nikotiini estää luonnollisen hormoni serotoniinin, joka kamppailee stressiä vastaan, välittymisen. Joten tupakoinnin sijasta, nauti raittiista ilmasta!

Naura enemmän!

Sanotaan, että nauru on parasta lääkettä ja erinomainen stressinlievittäjä, mikä on oikeasti totta. Ääneen nauraminen parantaa hapenottoa ja kiihdyttää verenkiertoa, mikä automaattisesti laskee stressitasoasi. Joten älä ota kaikkea niin vakavasti, naura paljon ja elämäsi on helpompaa!

Aloita päiväkirjan tai blogin kirjoittaminen

Monet ihmiset huomaavat, että päiväkirjan pitäminen tai vain päivittäinen ajatusten kirjoittaminen tai nauhoittaminen on avuksi tunteiden käsittelyssä, päätöksenteossa ja elämän muutoksien kohtaamisessa. Osta siis upea muistivihko tai päiväkirja, tai ala nauhoittaa ajatuksiasi vaikka puhelimeesi, jo tänään!

Nauti hetkistä ja elämästä!

Meillä kaikilla on rajallinen määrä aikaa elämässämme, siksi meidän tulisi oppia arvostamaan jokaista hetkeä. Nauti elämästäsi sekä opintojen osalta, mutta myös niiden ulkopuolella. Etsi kaikista tilanteista jotakin positiivista, silloinkin kun kaikki tuntuu menevän pieleen. Ennen kuin huomaatkaan, tajuat, että saavutat elämässäsi aivan yhtä paljon ilman stressiä, kun jatkuvasti hermostuneena.

Lue täältä lisää vinkkejä opiskelijaelämään!