Vinkkejä opiskeluun

Opiskelijaelämään ja etenkin sen aloittamiseen kuuluu myös paljon käytännön asioita, joiden tietäminen tekee elämästäsi helpompaa. Näin sinulle jää enemmän aikaa vapaa-ajan aktiviteetteihin ja hauskanpitoon. Olemme koonneet alle vinkkejä, joiden avulla saat kaiken irti opiskeluajastasi!

Pitäisikö luottaa kansainvälisiin akateemisiin rankingeihin, kun etsin opiskelupaikkaa?

Lue täältä, mitä tehdä, kun olet tullut valituksi korkeakouluun.

Vinkkejä asumiseen

Saatuasi opiskelupaikan varmistettua, seuraava askel on löytää itsellesi paikka, jossa asua. Tulevasta opinahjostasi löytyy varmasti henkilöitä, jotka auttavat sinua löytämään edullisen ja mukavan asuntolapaikan tai opiskelija-asunnon, oli se sitten yksityinen tai oppilaitoksen oma asuntola-asunto.

On hyvä alkaa etsiä majoitusta heti kuin mahdollista. Ota selvää kaikista vaihtoehdoistasi ennen kuin teet päätöksen. On tärkeää huomioida erityisesti se, mitä vuokran hintaan sisältyy. Uuteen maahan muuttaessa ensimmäiseksi vaihtoehdoksi saattaa olla helpointa valita asuntola, joka kattaa kaikki asumiskulut, internetin ja parhaimmissa tapauksissa myös pyykinpesun ja kuntosalijäsenyyden. Vuokrauskäytännöissä on eroja myös maakohtaisesti – esimerkiksi Britanniassa et voi ilman vuokranantajan lisenssiä asua kahden henkilön kanssa, jos kaksi teistä ei seurustele tai ole sukua toisilleen. Internetistä löytyy useita keskustelu- ja infopalstoja, joihin kannattaa tutustua ennen asunnon vuokraamista.

Kun olet tehnyt päätöksesi, lue sopimus huolella. Ota selvää, mitkä ovat sinun ja vuokranantajan oikeudet kyseisessä maassa.

Mukavan kodin löytäminen tekee opiskelustasikin mukavampaa!

Vinkkejä opiskeluun

Pysy turvassa ja terveenä

Kun asumisjärjestelyt ovat kunnossa, voit siirtyä muiden tärkeiden asioiden hoitamiseen. Terveys on tietenkin yksi niistä. Ota selvää mahdollisista tarvittavista rokotuksista ja hanki ne hyvissä ajoin. Jos tarvitset säännöllisiä reseptilääkkeitä, on fiksua varmistaa, että saat hankittua niitä myös opiskelumaastasi.

Monilla korkeakouluilla on kouluterveydenhoitaja, johon voit ottaa yhteyttä tarvittaessa. Yksityisen ja julkisen terveydenhuollon käytännöt ovat hyvin erilaisia eri maissa, joten kannattaa selvittää ajoissa, mihin sinulla on oikeus ja mikä on kohdemaassasi paras ratkaisu hyvän terveydenhoidon saamiseksi. Tässäkin saattaa olla hyödyllistä kysyä neuvoja ja hinta-arvioita oppilaitoksesi henkilökunnalta.

Hyvä yleisneuvo on selvittää heti aluksi maan hätänumero sekä lähimmän sairaalan tai terveyskeskuksen sijainti. Useat korkeakoulut järjestävät uusille opiskelijoille yhteistyössä sairaaloiden kanssa rekisteröitymistilaisuuksia, jotka ovat nopea ja helppo tapa varmistaa, että tarpeen vaatiessa saat asianmukaista hoitoa.

Vakuutusten tulisi aina olla voimassa ulkomailla oleskellessasi. Jos muutat ulkomaille tekemään koko tutkintosi, saattaa olla, ettet saa matkavakuutusta kotimaastasi. Koti- ja tapaturmavakuutuksen voimassapito kannattaa kuitenkin aina, vaikka saattaa tuntua, että niiden järjestämisestä on enemmän vaivaa kuin hyötyä. Ne kattavat kaiken omaisuutesi ja et voi koskaan tietää, jos joudutkin onnettomuuteen. Vaihtoon tai pidemmälle reissulle lähtiessäsi suosittelemme katsomaan World Nomadsin matkavakuutuksia.

Lue täältä vinkkejämme turvassa pysymiseen.

Lue täältä, kuinka käsitellä stressiä opintojen aikana.

Study Advisoryn vinkkejä opiskeluun

When in Rome …

Oli opiskelusi sitten koko tutkintoon tähtäävä tai vaihto-opiskelu, ulkomailla opiskelu on elämän mullistava kokemus! Ennen kuin laitat silmillesi ruusunpunaiset lasit, mieti kaikki käytännön järjestelyt kuntoon. Paperiasiat on hyvä hoitaa pois alta, jotta voit nauttia ajastasi toisessa maassa täysin rinnoin.

Älä unohda passiasi! Huolehdi, että se on voimassa koko ulkomailla oleskelun ajan, tai että tiedät kuinka hakea sitä ulkomailta käsin. On hyvä selvittää kotimaasi suurlähetystön sijainti – he auttavat paitsi passiasioissa, myös jos joudut minkäänlaisiin vaikeuksiin.

Monet maat vaativat opiskelijoilta viisumin tai oleskeluluvan. Löydät näistä asioista lisätietoa useimmiten maan ulkoministeriön sivuilta. Kannattaa myös konsultoida koulusi kansainvälisten asioiden toimistoa – he ovat varmasti auttaneet monia opiskelijoita ja osaavat tarjota sinulle vastauksia nopeasti.

Neuvojemme avulla valmistaudut opiskeluaikaasi jo etukäteen

Ja viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä:

Heittäydy mukaan ja pidä hauskaa!

Kaikkien järjestelyjen jälkeen olet valmis aloittamaan uuden, mahtavan ajanjakson elämässäsi. Opiskelukokemuksesi riippuu paljon sinusta itsestäsi, joten tartu tilaisuuksiin ja hyödynnä kaikki taitosi!

Lue täältä muiden ulkomaankokemuksista!

P.S. Tarvitseko apua vanhempiesi rauhoittamisessa ulkomaille lähdöstäsi? Tsekkaa Vanhempien oppaamme!