Vapaaehtoistyö – mahdollisuuksia lähellä ja kaukana

Vapaaehtoistyö voi olla osa elämääsi monella tavalla – se voi olla lautapelien pelaamista paikallisen vanhainkodin asukkaiden kanssa tai koulujen rakentamista toisella puolella maailmaa. Vaihtoehtoja on tarjolla lukuisia, eri puolilla maailmaa ja eri tyyppisissä tehtävissä. Kauas lähteminen voi tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta, mutta kannattaa muistaa, että tekemistä ja avun tarvetta riittää lähelläkin.

Vapaaehtoistyö
Ovatko ympäristöasiat lähellä sydäntäsi? Eri puolilta maailmaa löytyy lukuisia mahdollisuuksia tehdä vapaaehtoistyötä ympäristöasioiden parissa.

Mistä aloittaa?

1. Aloita vapaaehtoistyö tavallisen arkielämäsi ohella

Vapaaehtoistyön lisääminen arkeesi saattaa osoittautua hyvinkin helpoksi, etenkin kun tarkastelet eri mahdollisuuksia avoimin mielin. Onko sinulla jokin mieleinen harrastus, tai pidätkö erityisesti jostakin paikkakunnallasi järjestettävästä festivaalista tai tapahtumasta? Harrastusten ja tapahtumien parissa yleensä riittää tekemistä myös vapaaehtoisille, joiden toivotaan auttavan käytännön asioiden järjestelyissä. Auttamalla opit myös paljon uutta harrastuksestasi tai lempitapahtumastasi, ja tutustut muihin samanhenkisiin ihmisin. Jos olet eläinrakas, kannattaa tarjota apuaan esimerkiksi paikallisiin löytöeläinkoteihin.

Jos olet opiskelija, kannattaa selvittää myös, voisiko oppilaitoksesi kautta olla mahdollista osallistua vapaaehtoistoimintaan. Lue täältä lisää vapaaehtoistyön tekemisestä korkeakouluopintojen ohella.

Vapaaehtoistyö
Löytöeläinkodeissa tarvitaan usein vapaaehtoisten apua. Ota yhteyttä paikalliseen eläinsuojeluyhdistykseen ja tarjoa apuasi!

2. Kartoita vahvuutesi ja mielenkiinnon kohteesi

Millaisia vahvuuksia sinulla on? Ei kannata rajoittua pohtimaan pelkästään opiskeluun liittyvää osaamistasi, vaan arvioida myös esimerkiksi luonteenpiirteitäsi. Pidätkö ihmisten kanssa työskentelemisestä, vai nautitko enemmän asioiden tekemisestä itsenäisesti? Vaikka vapaaehtoistyössä pystyt myös kehittämään taitojasi ja osaamistasi, kannattaa kuitenkin miettiä, minkälaiseen työhön itse sopisit parhaiten. Näin myös pystyt antamaan enemmän, ja todennäköisesti nautit työstäsi.

Kannattaa myös pohtia, minkälaisen aihepiirin parissa työskentelemiseen haluat käyttää vapaa-aikaasi ja energiaasi. Käytä rauhassa aikaa sopivan organisaation etsimiseen ja eri mahdollisuuksien vertailuun.

3. Mieti, mihin olet valmis sitoutumaan

Koska vapaaehtoistyö tulee viemään osan vapaa-ajastasi, kannattaa pohtia realistisesti, millä tavoin olet valmis sitoutumaan tehtäviisi ja organisaatioon. Mieti, kuinka paljon sinulla on aikaa käytettävissäsi opiskelun, töiden, perheen, ystävien ja harrastustesi jälkeen. Vapaaehtoistyöllä ei kannata uuvuttaa itseään, sillä tärkeintä on olla riittävän energinen voidaksesi auttaa muita!

Vapaaehtoistyö

4. Aseta itsellesi tavoitteita

Mieti nykyistä elämäntilannetta ja tulevaisuuden tavoitteitasi. Saatko enemmän iloa ja hyötyä vapaaehtoistyötä omalla paikkakunnallasi, vai olisiko kiinnostavampaa lähteä kauemmas? Todennäköisesti myös tehtäviesi sisältö tulee vaihtelemaan suuresti riippuen siitä, missä päätät vapaaehtoistyötä tehdä. Yksi vaihtoehto on aloittaa vapaaehtoistyö kotipaikkakunnallasi, ja etsiä myöhemmin mahdollisuuksia saman alan parista kauempaa. Tällöin sinulla todella myös on jotakin annettavaa, kun lähdet toiselle puolelle maailmaa tarjoamaan apuasi.

Onko tavoitteenasi hankkia vapaaehtoistyön kautta jonkin tietyn alan työkokemusta? Jos tuleva ammattisi esimerkiksi liittyy lasten kanssa työskentelyyn, voi vapaaehtoistyö koulussa tai lastenkodissa auttaa sinua eteenpäin myös urallasi.

Vapaaehtoistyö

5. Muista joustavuus ja kekseliäisyys

Jos olet opiskelijavaihdossa viisi kuukautta ja opiskelijaviisumisi riittäisi kuudeksi kuukaudeksi, miksi et jäisi muutamaksi viikoksi vapaaehtoistyöhön sen sijaan, että palaisit kotiin heti lukukauden päätyttyä? Vapaaehtoistyö on loistava keino tutustua paikallisiin ammattimaisen organisaation kautta, vaikka opiskelijaviisumisi ei mahdollistaisikaan varsinaista palkkatyötä.

Vaikka vapaaehtoisena saamasi työtehtävät eivät täysin vastaisikaan unelmiasi, pyri olemaan kärsivällinen ja tyytyväinen. Kun aloitat uudessa organisaatiossa, tehtävät saattavat alkuun olla hyvinkin helppoja, mutta tulet kyllä saamaan haastavampia tehtäviä, kun sinut aletaan tuntea ja osoitat olevasi luottamuksen arvoinen. Monet vapaaehtoisorganisaatioiden työtehtävät, kuten lasten tai pakolaisten kanssa työskenteleminen, edellyttävät rautaista kokemusta ja ammattitaitoa.

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, muista kunnioittaa saamiasi ohjeita. Samalla kannattaa kuitenkin ideoida uutta ja sanoa ajatuksensa ääneen, sillä siellä missä on tarvetta vapaaehtoiselle työvoimalle, on takuulla tarvetta myös kokeilulle ja uusille ideoille. Kannattaa olla omatoiminen, ellei sitä ole erikseen kielletty. Pidä kuitenkin mielessäsi edustamasi organisaation arvot ja tavoitteet, äläkä ota riskejä kysymättä ensin muiden mielipidettä.

Vapaaehtoistyön hyödyt

Vapaaehtoistyö
“We know only too well that what we are doing is nothing more than a drop in the ocean. But if the drop were not there, the ocean would be missing something.” ― Mother Teresa

Suurin vapaaehtoistyöstä saatava ilo ja hyöty on usein tunne siitä, että saat olla mukana edistämässä tärkeitä asioita ja tekemässä maailmasta hieman parempaa paikkaa.  Vapaaehtoistyö saattaa myös avata uudenlaisia näkökulmia elämään ja kenties auttaa hahmottamaan, mitä haluat tehdä tulevaisuudessa. Vapaaehtoistyö voi tuoda elämääsi esimerkiksi seuraavia asioita:

  • Saat olla mukana muuttamassa ja kehittämässä asioita
  • Tapaat uusia ihmisiä
  • Opit uusia asioita ja taitoja
  • Opit itsevarmuutta
  • Laajennat verkostojasi
  • Opit tuntemaan uusia puolia itsestäsi

Hyödyllisiä linkkejä

Volunteer World on verkkoalusta, jonka kautta voit etsiä ja vertailla vapaaehtoistyöpaikkoja ympäri maailmaa.

Volunteer World partner logo vapaaehtoistyö