Stipendit ja apurahat

Stipendit ja apurahat ovat mahdollisuus, josta voi olla apua opintojesi rahoittamisessa. Vaikka opiskeluaikana on normaalia elää tiukalla budjetilla, voi opintojen nielemä rahamäärä joskus muodostua ylivoimaiseksi, etenkin jos joudut maksamaan lukukausimaksuja tai asut kaupungissa, jossa vuokrataso on korkea. Ei kannata kuitenkaan vaipua epätoivoon, sillä maailmasta löytyy valtavasti tahoja, jotka tarjoavat erilaisia apurahoja opintojen rahoittamiseen.

Stipendit ja apurahat ovat erinomainen keino opintojen rahoittamiseen erityisesti silloin, jos mahdollinen opintotuki ja säästösi eivät tunnu riittävän, ja opintolainakaan ei ole sopiva vaihtoehto. Apurahoja tarjoavat yleensä yliopistot, valtioiden hallitukset tai muut julkiset toimijat sekä erilaiset säätiöt ja yksityiset organisaatiot. Myös apurahojen suuruus vaihtelee suuresti: jotkut kattavat kulusi koko opiskeluajalta, kun taas toiset voivat tarjota apua vaikkapa vaihto-opiskelujakson rahoittamiseen. Useimmat stipendit on suunnattu lukukausimaksujen kattamiseen, minkä vuoksi niitä onkin eniten tarjolla maissa, joissa lukukausimaksut ovat korkeat.

Kenelle stipendit on suunnattu?

Useimmat stipendit on suunnattu kaikkien alojen opiskelijoille, mutta olemassa on myös tiettyjen alojen opiskelijoille tai tietyille kansallisuuksille suunnattuja apurahoja. Monissa stipendeissä vaaditaan hyvää opiskelumenestystä tai vaikkapa tietyn kielitutkinnon suorittamista.

Stipendejä on tarjolla kaikkien tutkintotasojen opiskelijoille. Apua maisterin tutkinnon rahoittamiseen voi löytyä jopa helpommin kuin alempaan korkeakoulututkintoon, sillä monet valtiot ja yliopistot haluavat tukea kunnianhimoisia opiskelijoita.

Kuinka hakea stipendiä tai apurahaa?

Kilpailu stipendeistä on usein kovaa, ja ne myönnetään usein opintomenestysten tai muiden aktiviteettien perusteella. Apurahoja on tarjolla myös esimerkiksi kulttuurialalla tai eri urheilulajeissa menestyneille opiskelijoille.

Hakuprosessi ja vaaditut dokumentit vaihtelevat suuresti, mutta muutamat yleiset neuvot pätevät lähes minkä tahansa stipendin hakemiseen. Useimmissa tapauksissa sinun odotetaan esittävän tutkintotodistuksesi ja mahdollisten kielitestien tulokset sekä täyttävän hakukaavakkeen. Usein vaaditaan myös motivaatiokirjeen tai muun hakemuksen kirjoittamista.

  1. Aloita hyvissä ajoin. Stipendien hakeminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen lukuvuoden alkua. Jos odotat siihen saakka, että olet saanut varmistuksen opiskelupaikasta, apurahat saattaa olla jo jaettu. Joitakin stipendejä voit hakea vaikket olisi vielä saanut virallista vahvistusta opiskelupaikan saamisesta. Jos tämä ei ole mahdollista, kannattaa olla valmiina lähettämään hakemus heti opiskelupaikan saatuasi.
  2. Tarkista hakukriteerit. Ennen kuin alat kirjoittaa hakemusta, muista tarkistaa huolellisesti, että täytät kaikki apurahailmoituksessa vaadittavat kriteerit. Ei kannata turhaan käyttää aikaa mahtavan hakemuksen valmisteluun, jos loppupeleissä käy ilmi, että et ole oikeutettu kyseiseen stipendiin. Tarkista, kenelle stipendi on tarkoitettu: paikallisille vai kansainvälisille opiskelijoille, alemman vai ylemmän korkeakoulututkinnon opiskelijoille, tai kenties jonkin tietyn alan opiskelijoille? Joissakin stipendeissä kriteerinä voi olla myös esimerkiksi jonkin kielitutkinnon (esim. TOEFL tai IELTS) suorittaminen.
  3. Panosta hakemukseen. Muista tehdä hakemuksistasi persoonallisia ja kohdentaa hakemuskirjeesi kutakin stipendiä varten. Apurahojen hakemisessa pätee sama sääntö kuin työnhaussakin: tismalleen samaa hakemusta ei koskaan kannata lähettää useampaan paikkaan.

Voit hakea niin montaa stipendiä kuin haluat

Vaikka jotkut apurahat ovat suuruudeltaan melko pieniä, kannattaa muistaa, että eri rahoituslähteitä yhdistämällä voi jo saada kasaan elämiseen riittävän summan rahaa. Suurten apurahojen kohdalla kilpailua on yleensä enemmän, ja mahdollisuudet useamman pienemmän stipendin saamiseen saattavatkin olla jopa paremmat. Älä luovuta, vaikka saisit hakemuksiisi kieltäviä vastauksia: kannattaa jatkaa yrittämistä, ja hakea stipendejä mahdollisimman monesta eri paikasta.

Eri vaihtoehtoja kartoittaessaan kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei tule huijatuksi. Jos stipendi vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, ja hakuprosessikin on kuin ala-asteikäisille suunnattu, on parempi varmistaa stipendin taustat kahteen kertaan. Hyvä neuvo on hakea hieman taustatietoja kunkin apurahan tarjoajasta, ja mahdollisuuksien mukaan kysellä muiden opiskelijoiden kokemuksia.

Kuinka todennäköisesti voin saada stipendin?

Stipendit ovat usein maa-, alue- tai kansallisuuskohtaisia. Euroopan Unionin alueella monet stipendit ovat kaikkien EU-kansalaisten haettavissa, mutta joukossa on myös apurahoja, jotka on suunnattu esimerkiksi tietyltä alueelta kotoisin oleville opiskelijoille. Pääsääntöisesti apurahojen myöntämiseen vaikuttaa oma varallisuutesi sekä mahdollisesti myös vanhempiesi tulot.

Useimmiten stipendin saamiseen vaikuttaa myös opintomenestyksesi. Jotkut organisaatiot myöntävät apurahoja vaikkapa opinnäytetyön tekemiseen – tällöin vaatimuksena yleensä on, että työn aihe on organisaation intresseihin ja toimialaan liittyvä.

Mistä etsiä apurahoja?

Hyvä paikka apurahojen etsinnän aloittamiseen ovat oman yliopistosi nettisivut. Vaikka yliopisto itse ei apurahoja tarjoaisikaan, se saattaa tarjota opiskelijoilleen listan stipendejä tarjoavista organisaatioista.

Googlettaminen on myös aina hyvä vaihtoehto: kannattaa yrittää hakea mahdollisimman monilla eri hakusanoilla, jotta löydät varmasti kaikki kiinnostavat vaihtoehdot.

Alta löydät listan joistakin mahdollisista organisaatioista, jotka tarjoavat apurahoja ulkomailla opiskeluun. Olemme koonneet listaan myös joitakin yleisiä apurahatietokantoja sekä valtioiden tarjoamia rahoitusmahdollisuuksia eri maissa. Näistä on hyvä aloittaa, mutta kannattaa myös etsiä muita mahdollisuuksia omatoimisesti, oman opiskelukohteesi ja -alasi perusteella.

Muista myös Study Advisoryn omat, vuosittain jaettavat apurahat korkeakouluopintoihin ulkomaille!

YLEISIÄ APURAHATIETOKANTOJA

EUROOPPA

ITÄVALTA

KANADA

TANSKA

VIRO

SAKSA

UNKARI

ALANKOMAAT

NORJA

SLOVAKIA

RUOTSI

SVEITSI

ISO-BRITANNIA

YHDYSVALLAT

Jos sinulla on mielessäsi hyvä stipendintarjoaja, joka puuttuu listalta, kerro siitä meille!