Opintojen rahoitus

Miten minulla on varaa opiskella?

On opiskelijan arkea, että rahat ovat vähissä. Ennen opintojen aloittamista täysin tyhjätaskuna on kuitenkin hyvä kartoittaa erilaisia mahdollisuuksia, joilla omaa opiskelukassaa saisi kasvatettua. Useimmissa maissa opiskelijoilla on mahdollisuus saada opintotukea tai -lainaa, minkä lisäksi opintojen ohessa on usein mahdollista käydä osa-aikatyössä. Myös erilaisia stipendejä ja rahastoja on maailmanlaajuisesti tarjolla lähes jokaiseen tutkinto-ohjelmaan ja opiskelupaikkaan. Internetistä löydät lukuisia tietokantoja stipendejä varten – älä epäröi hakea useita, sillä joihinkin rahoituksiin kilpailu on erittäin kovaa.

Opintojen rahoitus
Stipendit ovat erinomainen tapa rahoittaa opintosi.

Työskentely opintojen ohessa

Opintojen rahoitus tuo usein ensimmäisenä mieleen tuet, opintolainat ja stipendit, mutta muitakin mahdollisuuksia toki löytyy. Osa-aikainen työ opintojen ohella on myös varteenotettava vaihtoehto, ja kerryttää samalla työkokemustasi. Toisaalta voit myös tehdä päinvastoin: työskennellä täysipäiväisesti ja opiskella osa-aikaisesti. Työskentelyyn vaaditaan tietynlaista motivaatiota, sillä se tarkoittaa vapaa-ajan uhraamista. Selvitä myös huolella paikalliset työskentelylait, jotta et menetä oikeuksiasi esimerkiksi sosiaaliturvaan tai opintotukeen. Jos työskentely opintojen ohessa tuntuu liian rankalta, aina voit myös tehdä töitä vain loma-aikoina ja säästää rahaa lukukausia varten!

Opintolaina

Erityisesti Euroopan Unionin sisällä opiskelijoiden on helppo hakea opintolainaa lähes missä tahansa maassa. Joissakin maissa saatavan lainan määrä riippuu suorittamistasi opintopisteistä, joten jos et etene opinnoissasi, myös lainansaanti estyy. Opintolaina ei ole opintotuen tai -rahan tavoin ”ilmaista”, vaan se pitää yleensä maksaa takaisin korkojen kera. Opintolainaa ei kuitenkaan kannata sulkea kokonaan pois, sillä sen takaisinmaksu on usein sidottu erilaisiin tulorajoihin – et siis yleensä joudu aloittamaan takaisinmaksua ennen kuin tienaat esimerkiksi yli 20 000 € vuodessa.

Opintotuki tai -raha

Useimmissa, erityisesti Euroopan, maissa valtio tarjoaa opiskelijoille ainakin jonkinlaista rahoitusta. Monissa tapauksissa voit hakea oman kotimaasi tukia, vaikka suorittaisitkin opintosi ulkomailla. Euroopan Unionin kansalaisena olet oikeutettu maksamaan samat lukukausimaksut ja muut opiskelukustannukset kuin kyseisen maan kansalaiset. Opintotuessa ja -rahassa on myös se hyvä puoli, että niitä ei tarvitse maksaa takaisin.

Stipendit

Useimmat lukukausimaksuja veloittavat korkeakoulut tarjoavat myös stipendejä. Ne saattavat olla sidottuja akateemiseen lahjakkuuteen, mutta myös urheilullisuudella tai koulun ulkopuolisilla kiinnostuksen kohteilla saattaa olla omat stipendihakunsa. Kaikki stipendit eivät yksinään kata kaikkia opiskelukustannuksia, mutta voit hakea useita! Jotkut korkeakoulut tarjoavat myös rahoitusta vähävaraisista perheistä tuleville oppilaille.

Me voimme auttaa sinua opiskelukustannuksien kanssa!

Myös me Study Advisorylla haluamme tehdä osamme opiskelijoiden taloudellisten mahdollisuuksien tukemiseksi, minkä vuoksi tarjoamme vuosittain kahta erilaista stipendiä. Uskomme, että koulutuksen tulisi olla mahdollista kaikille olosuhteista huolimatta. Emme halua taloudellisen epävarmuuden koituvan korkeakouluopintojesi esteeksi.

Kaksi erilaista stipendiämme on suunnattu ensisijaisesti ulkomailla opiskeluun, esimerkiksi vaihto-ohjelmia suorittaville, kansainvälistä harjoittelua hakeville tai koko tutkintonsa toisessa maassa tekeville. Lue lisää molemmista, jotta saat selville, kumpi sopisi sinun tarpeisiisi paremmin.

Kuten sanotaan, tässä ei kuitenkaan ollut vielä kaikki: on olemassa myös hyvin luovia tapoja kerätä opintoihisi rahoitusta: käy lukemassa lisää GoFundMe -mahdollisuudesta. Ja muista, mielikuvituksen ja motivaation avulla saavutat mitä tahansa!