Mitä opiskella?

Mikä sinusta tulee isona?

Nosta kätesi, jos sinulta on kysytty tätä kysymystä. Useammilta meistä sitä kysytään toistuvasti, ja luultavasti pohdimme sitä vähän väliä itsekin.

Mitä oikein haluan opiskella?

On olemassa joitakin onnekkaita, jotka jo pienestä pitäen tietävät, mitä haluavat tehdä elämässään. Useimmat meistä kuitenkin kamppailevat informaation tulvassa ja erilaisten vaihtoehtojen viidakossa, kun aika päättää oma opiskeluala koittaa. Päätösten taustalla voi olla monenlaisia perusteita, ja joskus mieli saattaa muuttua matkan varrella useampaankin otteeseen. Toisaalta koskaan ei ole liian myöhäistä muuttaa mieltään – sinulla on aikaa matkustaa, opiskella toinen tutkinto, tehdä töitä ja hankkia lapsia ennen kuin jonakin päivänä löydät oman kutsumuksesi!

Mitä opiskella
Etkö tiedä mitä opiskella? Ei hätää, useimmat meistä eivät!

Huonot uutiset:

Kun et osaa vastata kysymykseen tulevaisuudestasi siltä istumalta, yhdellä ytimekkäällä lauseella, voit tuntea epäonnistuneesi. Unohda se tunne: jokainen on yksilö ja oman alan löytäminen ei tapahdu sormia napsauttamalla. Ei ole tavatonta, että et tiedä yläasteen jälkeen laisinkaan, mitä haluat tulevaisuudessa tehdä. Ei ole syytä vaipua epätoivoon, sillä huonoja uutisia seuraavat aina hyvät uutiset!

Hyvät uutiset:

Ensinnäkin kannattaa muistaa, että nykypäivän työmarkkinat muuttuvat nopesti. Siihen mennessä kun olet suorittanut yhden tutkinnon, kymmenittäin uusia ammatteja ja uravaihtoehtoja on jo ilmestynyt markkinoille. Ja yhtä monia on toisaalta vaipunut unholaan.

Vastavalmistuneen työllistymismahdollisuudet saattavat tuntua lamaannuttavilta, mutta työmarkkinoiden jatkuva muuttuminen on myös mahdollisuutesi! Hyödyntämällä luovuuttasi ja työmoraaliasi, yhdistettynä erinomaiseen tutkintotodistukseen, olet valmis valloittamaan jokaisen työmarkkinoiden vuorenhuipun.

Toiseksi, vaikka oman intohimon seuraaminen opiskelualaa valitessa aiheuttaakin ristiriitaisia reaktioita, se kannattaa, kunhan pitää muutaman asian mielessä. Ensimmäiseksi: Onko minulla unelmia, joihin suhtaudun intohimoisesti? Onko minulla jopa liian monta kiinnostuksen kohdetta? Tai onko kiinnostuksen kohteeni kenties jotakin, joka ei työllistä minua koskaan, vaan pitäisi jättää vain vapaa-ajan harrastukseksi?

Vastaus ensimmäiseen kysymykseesi: kyllä – sinulla on unelmia ja kiinnostuksen kohteita. Ne saattavat olla jotakin, mitä et löydä opinto-oppaista: voit esimerkiksi olla äärimmäisen sosiaalinen ja nauttia uusien ihmisten tapaamisesta. Näiden ominaisuuksiesi ansiosta olet parhaimmillasi ryhmätyöskentelyssä, tulet olemaan mahtava työkaveri kaikille ja luot ympärillesi tuotteliaan ja hauskan työilmapiirin. Voit yhdistää näitä taitoja johonkin, mistä olet kiinnostunut ja luoda uran, jossa yhdistyvät sekä intohimosi että henkilökohtaiset vahvuutesi. Avainsana on siis monialaisuus: yhdistä kiinnostuksen kohteesi taitoihisi ja valloitat työmarkkinat!

Mitä opiskella
Kaikkea ei voi oppia oppitunneilla.

Joitakin asioita ei opiskella koulussa

Onko sinulla liian monta kiinnostuksen kohdetta? Kokeile katsoa asioita uudesta näkökulmasta. Jos olet utelias ja janoat uutta tietoa, ymmärrät todennäköisesti laajoja asiakokonaisuuksia ja osaat käyttää jokapäiväistä nerokkuuttasi tehokkaasti ongelmien ratkaisuun myös työ- ja opiskeluelämässä. Avoin mieli auttaa sinua myös katsomaan kaikkea erilaisista perspektiiveistä – tämä on arvokas ominaisuus missä tahansa tehtävässä tai tiimissä.

Enhän minä koskaan työllisty arkeologina! Et ehkä heti alkuun, mutta koulutuksesi ei aina tarvitse avata sinulle vain yhtä ovea urakehityksessäsi. Monet nykypäivän suurimpien yhtiöiden johtajista toimivat täysin eri alalla, kuin mihin he ovat alun perin kouluttautuneet. Filosofian maisterit johtavat levy-yhtiöitä, biologit työskentelevät kehitysaputyössä ja arkeologit tuottavat tv-ohjelmia. Nykypäivänä mikä vain on mahdollista, tarvitset vain hieman päättäväisyyttä!

Älä siis laita liikaa painoarvoa ja huolta tutkintonimikkeesi pähkäilyyn. Keskity sen sijaan jo opintojen aikana löytämään vahvuutesi ihmisenä ja kehittämään näitä tukipilareiksi, jotka auttavat sinua uralla kuin uralla. Mikä tahansa, mitä opit matkan varrella, on arvokasta tulevaisuudessa. Koska kuten tiedämme, knowledge is power!

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen, kun ajattelet korkeakouluopintoja? Me voimme auttaa kertomalla, millaista opiskelijaelämä oikeasti onkaan. Jos et ole varma, millainen tutkinto-ohjelma on oikea sinulle, autamme myös siinä. Jos taas olet jo valmis aloittamaan hakuprosessin, lue läpi neuvomme hakuun ja valmistaudu vastaanottamaan unelmiesi opiskelupaikka!