Kuinka hakea opiskelupaikkaa?

Saatuasi selville, missä ja mitä haluat opiskella, helpoin homma on hoidettu! Seuraavaksi sinun on selvitettävä, kuinka hakea opiskelupaikkaa, josta olet haaveillut.

Jokaisella maalla on oma hakusysteeminsä, joka joskus vaihtelee myös oppilaitoskohtaisesti. Joka tapauksessa kaikki hakuprosessit ovat yksilöllisiä ja riippuvat paljon myös tutkintoalasta. Esimerkiksi Britanniassa hakukriteereihin harvoin kuuluu pääsykokeita, päinvastoin kuin Suomessa. Yhtäläisyyksiäkin kuitenkin löytyy, ja oikealla asenteella kaikki  onnistuu!

Yleisesti hakulomakkeeseen tarvitaan päättötodistus korkeimmasta saavuttamastasi koulutuksesta (esimerkiksi lukio tai ammattikoulu). Ulkomailla ylioppilastutkintoa vastaavat esimerkiksi SAT tai A-levels kokeet, jotka eroavat ylioppilastutkinnosta jonkin verran arviointitavassaan, joten sinun tulisi selvittää, miten tutkintosi vastaa näitä arvosanoiltaan. Lisäksi ulkomaille haettaessa vaaditaan usein suosituskirje esimerkiksi entiseltä opettajalta ja persoonallinen hakukirje, joka saattaa suomalaisille tuntua vieraalta. Se muistuttaa jonkin verran työnhakukirjettä, joten pähkinänkuoressa kerrot vain, miksi olet erinomainen kandidaatti juuri kyseiseen tutkintoon ja kouluun.

Luota itseesi ja taitoihisi ja olet lähes varmuudella valittujen joukossa!

Kuinka hakea opiskelupaikkaa?

Kokosimme alle parhaat vinkkimme siihen, kuinka hakea opiskelupaikkaa.

Aseta tavoitteesi korkealle

Ivy Leaguella tarkoitetaan joukkoa maailman arvostetuimpia yliopistoja, joihin on myös kaikkein vaikeinta päästä sisälle. Vaikka et hakisikaan Harvardiin tai Oxfordiin, tee hakemuksesi ajatellen, että sillä voisi päästä myös näihin kouluihin! Tämän ajattelutavan avulla et vaivu hakuprosessin vähättelyyn, kuvitellen että “tähän kouluunhan pääsee kuka vain”.

Opiskelupaikan hakeminen kannattaa siis ottaa vakavasti, ja asettaa tavoitteet korkealle. Tuleva opiskeluaikasi on elämäsi tärkeimpiä aikoja, joka määrittää paljon tulevaisuuttasi.

Selvitä perinpohjaisesti, kuinka hakea opiskelupaikkaa

Kun tiedät, mitä sinulta vaaditaan ja mitä itse voit vaatia, vältät turhan paniikin. Selvitä, mitä kaikkea hakemukseen vaaditaan ja toimita vaadittavat liiteet ajoissa – näin vältät päätöksen viivästymisen.

Toisen asteen päättötodistus ja stipendit

Vaikka päättötodistuksesi ei olisi täynnä kymppejä, älä vaivu epätoivoon ja jätä haaveitasi opiskelupaikasta. Hyvät arvosanat toki auttavat, koska ne kerryttävät pisteitä sisäänpääsyä varten. Useimmissa korkeakouluissa pääsykokeilla ja ennakkotehtävillä on kuitenkin arvosanoja suurempi painoarvo, ja moniin ulkomaisiin oppilaitoksiin haettaessa oma motivaatiokirjeesi auttaa kertomaan miksi juuri sinä ansaitset paikan. Toisen asteen koulutuksessa olet saattanut käydä kursseja, joista et ollut erityisen kiinnostunut, minkä vuoksi arvosanatkaan eivät ole olleet parhaimmasta päästä, mutta tämä ei ole maailmanloppu. Kaikenlainen koulun ulkopuolinen toiminta auttaa sinua myös suuresti: kesätyö mansikanmyyjänä kertoo kommunikaatiokyvyistäsi ja toimistotyö organisaatiotaidoistasi. Jopa lastenvahtikeikkasi voivat poikia positiivisia pisteitä korkeakoulun hallinnon silmissä.

Jos kuitenkin olet saanut jokaisen mahdollisen stipendin, muutaman ällän ja kolmosen – olet etulyöntiasemassa. Kova työ ei koskaan mene hukkaan, sillä hyvät arvosanat kertovat omistautumisestasi. Älä kuitenkaan nosta itseäsi jalustalle, sillä monet muut ovat samalla tasolla kanssasi. Jos olet tähän saakka aina ollut se luokan älykkö, korkeakouluissa tulet huomaamaan, että joukosta erottumienn akateemisten taitojen avulla on entistä vaikeampaa. Hyvien arvosanojen lisäksi tarvitset hakemukseesi sen jonkun pienen lisän, jotakin, mikä tekee sinusta ainutlaatuisen.

Pääsykokeet

Huolimatta aiemmasta koulumenestyksestäsi, pääsykokeet ovat aivan omaa luokkaansa. Älä kuitenkaan luovuta, vaikka pääsykoekirjojen läpikahlaaminen saattaa tuntua ylitsepääsemättömältä. Etsi itsellesi alusta alkaen jotakin motivoivaa pakollisen luettavan lisäksi ja sen joukosta. Pidä myös huolta riittävästä levosta ja osallistu valmennuskursseille, jos mahdollista. Pääsykoesysteemi voi, osittain syystä, tuntua hyvin epäreilulta. Saattaa olla, että olet flunssassa juuri sinä päivänä, tai ehkä et vain yksinkertaisesti ole sellaisessa elämänvaiheessa, että pääsykokeisiin valmistautumiselle on riittävästi aikaa. Lannistua ei kuitenkaan kannata, koska jokainen hakija on samassa tilanteessa ja aina tulee seuraava vuosi, jolloin voit yrittää uudelleen.

Motivaatiokirje

Suomalaisille hakijoille kirjeen laatiminen tuntuu ehkä vieraalta, mutta ei kannata pelästyä. Motivaatiokirjeeseen voi suhtautua kuten työhakemuksen hakukirjeeseen: se kertoo kaiken oleellisen sinusta tiivistetysti, mutta tuo myös esille omaa persoonallisuuttasi eri tavalla kuin pelkkä lista suoritetuista kursseista ja arvosanoista. Sopiva pituus on yleisesti 400-500 sanaa, mikä tarkoittaa, että asiaan mennään suoraan ilman jaarittelua. On tärkeää, että mietit sisällön huolella: miksi haluat juuri tälle alalle, mitä meriittejä sinulla on sitä varten, millainen olet ihmisenä. Kysy omasta persoonallisuudestasi ja saavutuksistasi myös muilta – he voivat antaa toisenlaista perspektiiviä asioihin.

Sisällytä hakemukseesi kaikki alaan liittyvä työkokemus, oli se sitten koulusta tai vapaa-ajalta, palkatonta tai palkallista. Aktiivisuus elämässä on yleisesti hyvä asia, joten kannattaa tuoda ilmi, mitä olet saavuttanut. Älä toista itseäsi ja vältä liiallista yleistämistä. On tärkeää, että tuot esille intohimosi hakemaasi alaa kohtaan. Internetistä löytyy myös lukuisia sivustoja, jotka tarjoavat ohjeita “personal statementin” kirjoittamiseen, samoin kuin sen kieliasun tarkistamiseen.

Essee

Esseen kirjoittamista vaaditaan yleisesti Yhdysvaltoihin hakiessa. Aiheena on yleensä jotakin, mikä kertoo omasta luonteesta ja persoonallisuudestasi. Voit esimerkiksi kirjoittaa ainutlaatuisesta hetkestä elämässäsi tai itseäsi inspiroineesta henkilöstä. Samoin kuin motivaatokirjeen kohdalla, internetistä löytyy runsaasti apua esseen kirjoittamiseen ja jopa koulutusta siinä menestymiseen.

Haastattelu

Avainsana haastattelussa: valmistautuminen. Kerää itsellesi mahdollisimman paljon tietoa hakemastasi alasta ja seuraa ajankohtaisia uutisia, jotta sinulla on jotakin, mistä keskustella. Hyvä yleistietämys ja ajankohtaisten asioiden tuntemus ovat aina arvostettuja. Ulkoa ei tarvitse opetella mitään, mutta etsi erityisesti itseäsi kiinnostavia aiheita, jotta muistat ne takeltelematta.

Haastatteluun pätevät tietenkin myös ne yleiset säännöt; ole kohtelias, nöyrä ja kiinnostunut. Älä puhu liikaa tai liian nopeasti ja seuraa haastattelijasi reaktioita. Haastattelijat haluavat kuulla ja nähdä jotakin, mikä tekee sinusta ainutlaatuisen. Korosta siis omia vahvuuksiasi, älä heikkouksiasi.

Suosituskirjeet

Etenkin ulkomaisiin korkeakouluihin haettaessa suosituskirjeen kirjoittavat yleensä entiset opettajat. Myös työnantajasi voi kirjoittaa kirjeen, jos hän tuntee sinut tarpeeksi hyvin, ja jos ala on hakemaasi tutkintoon liittyvä.

Suosituksen kirjoittajan ei tarvitse tuntea sinua henkilökohtaisella tasolla, mutta heidän tulisi tietää hyvin akateemiset lahjakkuutesi ja vahvuutesi.

Älä pyydä suositusta henkilöä, joka on liian kiireinen. Ei ole hyväksi hakemukselle, jos et saa suosituskirjettäsi toimitetuksi ajoissa. Varminta on pyytää muutamaa eri ihmistä, jotta sinulla on aina varasuunnitelma käytettävissäsi.

Hakemuksen lähettäminen

Useimmat korkeakoulut Euroopassa ovat siirtyneet sähköiseen hakuprosessiin. Niiden kautta voit sähköisesti ladata kaikki vaadittavat todistukset ja syöttää hakutoiveesi järjestelmään, jonka kautta saat myös valinnan tulokset. Joissakin yliopistoissa kuitenkin vaaditaan edelleen paperiversioiden lähettämistä, jolloin on tärkeää varata tarpeeksi aikaa postin toimitukselle.

  • Kaikkien dokumenttien tulisi olla niin ammatimaisia ja virallisia kuin mahdollista
  • Jos toimitat todistuksia sähköisesti, hanki skannattuihin kopioihin virallinen leima tai muu vahvistus
  • Aikainen lintu madon nappaa: sekä sähköisen että paperisen haun suhteen kannattaa olla ajoissa. Hakemuksia ei kannata jättää viime tippaan, sillä etenkin sähköisiin järjestelmiin saattaa viimeisinä päivinä tulla ylikuormitusta. On parasta pelata varman päälle. Silloin et menetä mitään, mutta jos hakemuksesi on myöhässä, selitykset eivät auta.
  • Tarkista kaikki lähettämäsi dokumentit useaan kertaan ennen niiden lataamista. Tarkistuta mielellään kaikki itse tuottamasti teksti vähintään kolmella henkilöllä. He voivat vahvistaa, että olet sisällyttänyt kaiken tarvittavan informaation teksteihisi, ilman kielioppivirheitä. Kysy itseltäsi, antaisitko itsellesi opiskelupaikan hakemuksesi perusteella? Ovathan kaikki päivämäärät ja nimet kirjoitettu oikein (huomioi kielierot, isot kirjaimet)?
  • Ovatko yhteystietosi oikein? Tarkista, että hakuprosessin sähköpostit eivät päädy automaattisesti sähköpostisi roskapostiin. Et halua missata hyväksymiskirjettä!

Opiskelupaikan hakeminen on aina pitkä prosessi ja sisältää paljon odottelua. Se aiheuttaa viilipytyillekin stressiä, mutta ajattele hakemisen positiivisia puolia. Hyvän hakemuksen tekeminen on mahtavaa harjoitusta tulevaisuuden työnhakuun ja stipendien sekä vaihto-opiskeluhakemusten tekemiseen. Kun panostat siihen nyt, tulet hyötymään vaivannäöstäsi tulevaisuudessa, oli hakemuksen lopputulos sitten mikä tahansa!

Pääsit listan loppuun – onnittelut!

Toivottavasti tämä artikkeli on auttanut sinua hakuprosessissasi. Study Advisory toivottaa sinulle suuresti onnea opiskelupaikan hakemiseen!

Tulitko hyväksytyksi? Katso täältä Mitä tehdä, kun olet saanut opiskelupaikan.