Harjoittelu – ensimmäinen askel opiskelijaelämästä työuralle

Mikä harjoittelu on ja miten minä voin hyötyä siitä?

Työharjoittelulla tarkoitetaan useimmiten jaksoa, jonka aikana opiskelija tai vastavalmistunut työskentelee jonkin organisaation palveluksessa, tavoitteenaan oppia käytännön työelämän taitoja. Harjoittelu voi olla pituudeltaan parista kuukaudesta jopa vuoteen. Työharjoittelun tärkeimpänä tavoitteena on kartuttaa oman alan työkokemusta ja päästä hyödyntää opiskelun myötä kertynyttä osaamista käytännön työelämässä.

Harjoittelu

Harjoittelu on muodostunut yhä yleisemmäksi tavaksi päästä alkuun työuralla ja kokeilla eri tyyppisiä työtehtäviä. Moniin korkeakoulututkintoihin sisältyy joko vapaaehtoinen tai pakollinen harjoittelu, jolloin opiskelijalla on mahdollisuus saada myös opintopisteitä suorittamastaan harjoittelusta. Kannattaa huomioida, että jos haluat hyväksilukea harjoittelun osaksi opintojasi, voi oppilaitoksellasi olla tiukkojakin vaatimuksia koskien työnantajaorganisaatiota, työtehtäviä tai harjoittelun pituutta.

Vaikka harjoittelua ei olisikaan mahdollista lukea osaksi opintojasi, voit silti suorittaa yhden tai useamman työharjoittelun omilla ehdoillasi vaikkapa kesällä tai valmistumisesi jälkeen. Tällaisessa tapauksessa sinulla on usein mahdollisuus valita vapaammin, millaisessa organisaatiossa haluaisit työskennellä tai millaisia työtehtäviä kokeilla.

Tukea ja ohjausta

Olennainen osa työharjoittelua on, että harjoittelija saa työskentelyjaksonsa aikana tukea ja ohjausta työnantajaltaan. Joskus harjoittelun ohjaajan tai mentorin nimi jopa merkitään viralliseen harjoittelusopimukseen.

Oli sinulla virallinen ohjaaja tai ei, olet harjoittelijana joka tapauksessa oikeutettu saamaan perusteellisen perehdytyksen tehtäviisi sekä tukea ja palautetta työnantajaltasi harjoittelujaksosi aikana. Jos tunnet olosi epävarmaksi, kaipaat tukea tai toivoisit eri tyyppisiä tehtäviä, kannattaa rohkaistua avaamaan suunsa ja pitämään kiinni oikeuksistasi harjoittelijana.

Kuinka löytää harjoittelupaikka?

Sopiva harjoittelupaikka voi tulla vastaan monia eri reittejä. Paikan löytämisen vaikeus tai helppous riippuu alasta ja siitä, mistä toivoisit paikan löytäväsi. Helpoin tapa aloittaa harjoittelupaikan etsiminen internetistä sivustoilta, joissa listataan harjoittelupaikkoja niin paikallisesti kuin kansainvälisestikin. Esimerkiksi Aarresaaren sivuilla on runsaasti ilmoituksia harjoittelupaikoista sekä Suomessa että ulkomailla.

Harjoittelu
Harjoittelupaikan löytäminen voi aiheuttaa pientä päänsärkyä, mutta älä luovuta, vaan pyri selvittämään erilaisia mahdollisuuksia!

Luovalla ajattelulla ja erilaisia vaihtoehtoja kokeilemalla päätyy usein kaikista mielenkiintoisimpiin harjoittelupaikkoihin. Seuraavista vinkeistä voi olla apua unelmiesi harjoittelupaikan metsästämisessä:

Hyödynnä verkostosi

Kerro tuttavillesi ja sukulaisillesi, että olet etsimässä harjoittelupaikkaa. Näin ihmiset tietävät pitää sinut mielessään ja saattavat suositella sinua, jos kuulevat sopivasta avoimesta paikasta. Jos sinulla on ollut mukava kesätyö mielenkiintoisessa organisaatiossa, kannattaa rohkeasti ottaa paikkaan yhteyttä ja tiedustella harjoittelumahdollisuuksia. Kun olet jo jättänyt hyvän vaikutelman aiemmissa tehtävissäsi ja tunnet organisaation, saatat hyvinkin olla etusijalla heidän valitessaan harjoittelijoita.

Kysy neuvoa opiskelupaikastasi

Monet yliopistot ja ammattikorkeakoulut saavat säännöllisesti mielenkiintoisia harjoittelupaikkatarjouksia yrityksiltä ja muilta organisaatioilta. Usein näitä ilmoituksia kootaan portaaleihin tai jaetaan opiskelijoille sähköpostitse. Kannattaa myös kysellä, olisiko oppilaitoksella itsellään tarjolla harjoittelupaikkoja esimerkiksi tutkimus- tai hallinnollisten tehtävien parissa.

Harjoittelu
Harjoitteluhaastattelut ovat usein jopa yhtä haastavia kuin oikeat työhaastattelutkin. Jännityksestä huolimatta pyri olemaan oma itsesi ja tekemään parhaasi.

Mieti, mikä sinua kiinnostaa

Erinomainen keino harjoittelupaikan etsintään on tutustua organisaatioihin, jotka toimivat sinua kiinnostavilla aloilla. Kannattaa ottaa suoraan yhteyttä kiinnostaviin työnantajiin ja tiedustella mahdollisuutta työharjoitteluun. Kun tarjoat itseäsi työnantajalle avoimella hakemuksella, et joudu kilpailemaan kymmenien muiden hakijoiden kanssa, ja voit vapaammin esittää toiveitasi ja tarpeitasi työtehtäviäsi ajatellen.

Etsiessäsi ja valitessasi harjoittelupaikkaa, pidä mielessäsi nämä asiat:

  • Auttaako tässä organisaatiossa työskenteleminen sinua laajentamaan verkostojasi?
  • Ovatko työtehtävät sellaisia, jotka kiinnostavat sinua ja joiden parissa tulisit oppimaan uutta?
  • Motivoiko yrityksen tai organisaation toiminta sinua? Vastaako se omia arvojasi?

Muista myös, että työharjoittelu on aina loistava tapa kehittää itseäsi. Vaikka hakemuksesi unelmiesi organisaatioon ei tuottaisikaan tulosta, voivat myös seuraavat vaihtoehdot osoittautua ainutlaatuisiksi kokemuksiksi, kun vain annat niille mahdollisuuden!

Millaisen korvauksen harjoittelusta saa?

Harjoittelusta maksettava korvaus vaihtelee sekä ala- että organisaatiokohtaisesti. Joissakin tapauksessa harjoittelusta on mahdollista kohtuullista palkkaa, mutta useammin korvaus on hieman rajoitetumpi. Työnantajasta riippuen saatat saada rahallisen palkan sijaan myös epäsuorempaa korvausta, kuten tukea ruokailukuluihin, majoituksen harjoittelun ajaksi tai lentoliput maahan tai kaupunkiin, jossa harjoittelusi suoritat.

Jos työnantajasi ei maksa sinulle korvausta, kannattaa selvittää muita rahoitusvaihtoehtoja. Voitko saada opintotukea harjoittelusi aikana? Tarjoaako oppilaitoksesi harjoittelutukea? Jos olet saanut harjoittelupaikan toisesta EU-maasta, voit mahdollisesti saada harjoitteluusi tukea Erasmus + -ohjelmasta.

Etenkin ulkomailla on tarjolla myös erilaisia stipendejä ja apurahoja, joista voit saada tukea kulujesi kattamiseen harjoittelun aikana. Ennen kuin haet apurahaa, muista tarkistaa, onko sen tarjoajalla joitakin erityisiä vaatimuksia harjoittelupaikkaan tai työtehtäviin liittyen!

Harjoittelu
Erilaiset apurahat saattavat tarjota apua harjoittelusi rahoittamiseen.

Harjoittelijan työtehtävät

Harjoittelijoille tarjottavat työtehtävät vaihtelevat organisaatiosta toiseen, mutta yleensä harjoittelijoiden ei oleteta ottavan kovin suurta vastuuta. Useimmat työnantajat ymmärtävät harjoittelijoiden olevan työpaikalla ennen kaikkea oppimassa uutta ja hankkimassa kokemusta, ja tehtäviä suunniteltaessa on harjoittelijalla usein myös mahdollisuus esittää omia toiveitaan. Harjoittelijoiden ei koskaan tulisi joutua tuntemaan olevansa yksin vastuussa mahdollisista virheistään tai yrityksen maineesta, vaan ohjaajan tai työnantajan tulisi aina tarjota tukeaan ja ottaa vastuu käsiinsä ongelmatilanteissa.

Harjoittelujakson alussa työtehtävät saattavat joskus tuntua liiankin helpoilta ja yksinkertaisilta. Kannattaa kuitenkin olla kärsivällinen ja pyrkiä näyttämään osaamisena, sillä ajan kuluessa tulet todennäköisesti saamaan haastavampia ja monimutkaisempia tehtäviä. Kannattaa pitää mielessä, että tylsiltä ja yksinkertaisiltakin tuntuvat tehtävät ovat olennaisia organisaation toiminnan kannalta, joten niistä valittamien ei anna hyvää vaikutelmaa motivaatiostasi. Yksinkertaisten tehtävien myötä sinulle tarjoutuu myös tilaisuus ymmärtää organisaatiota ja sen toimintaa hieman paremmin. Jos harjoittelun edetessä kuitenkin vaikuttaa siltä, että tehtävät ovat edelleen liian helppoja, kannattaa rohkeasti pyytää haastavampia tehtäviä ja kertoa toivovansa mahdollisuutta oppia uutta.

Harjoittelu
Yleisen stereotypian mukaan harjoittelijat ovat työpaikoilla vain keittämässä kahvia. Onneksi tämä hyvin harvoin pitää paikkaansa!

Harjoittelujakson pituus

Työharjoittelun pituus voi vaihdella kuukaudesta puoleen vuoteen tai jopa vuoteen, mutta tyypillisin kesto on yleensä 3-6 kuukautta. Yleisesti ajatellaan, että mitä pidempi harjoittelujakso on, sitä paremmin pääset sisälle organisaation toimintaan ja sitä haastavampia ja mielenkiintoisempia työtehtäviä sinulle voidaan antaa. Jos harjoittelusi jatkuu pitkään ja tehtävänkuvasi muuttuu yhä haasteellisemmaksi, kannattaa kuitenkin rohkaistua myös kysymään, olisiko organisaatiolla mahdollisuuksia palkata sinut varsinaiseen työsuhteeseen.

Joissakin tapauksissa voi olla järkevää tehdä yhden pitkän harjoittelun sijaan useampia lyhyitä harjoittelujaksoja. Tällainen tilanne voi sopia etenkin aloilla, joilla tehtävät ovat hyvin projektiluontoisia – esimerkiksi taide- ja media-aloilla. Useampia lyhyitä työharjoitteluita tekemällä saat myös mahdollisuuden kokeilla monenlaisia tehtäviä, ja kasvatat helposti verkostojasi.

Jos tarkoituksenasi on sisällyttää harjoittelu opintoihisi, kannattaa pitää mielessä, että oppilaitoksellasi luultavasti on jonkinlaisia vaatimuksia harjoittelun pituuden suhteen.

Mitä hyötyä harjoittelusta on?

Harjoittelu
Yksi työharjoittelun suurimmista hyödyistä on verkostojen luominen oman alasi toimijoihin.

Työharjoittelusta on valtavasti hyötyä tulevaa uraasi ajatellen. Korkeakouluopinnot ovat etenkin yliopistoissa usein hyvin teoreettisia, ja harjoittelun myötä sinulle tarjoutuu tilaisuus oppia käytännönläheisempiä taitoja omalta alaltasi ja päästä soveltamaan oppimaasi teoriaa käytäntöön. Harjoittelun suorittaminen kannattaa esimerkiksi näistä syistä:

  • Saat konkreettista ja käytännönläheistä työkokemusta.
  • Voit kokeilla eri tyyppisiä työtehtäviä ja miettiä, millainen työ sinulle sopisi.
  • Pääset seuraamaan oman alasi ajankohtaisia asioita aitiopaikalta.
  • Luot verkostoja oman alasi toimijoihin – tästä on takuulla hyötyä tulevalla urallasi!
  • Opit uutta sekä omasta alastasi että omista työskentelytavoistasi.

Lue myös vinkkimme siitä, kuinka saada kaikki irti työharjoittelustasi.

Suunnitteletko työharjoittelua ulkomailla? Muista tarkistaa, että kaikki tarvittavat asiakirjasi ovat ajan tasalla!

Hyödyllisiä linkkejä

Etsitkö harjoittelu- tai vapaaehtoistyöpaikkaa ulkomailla? AIESEC tarjoaa lukuisia mielenkiintoisia mahdollisuuksia.